Вести

ШАРГАРЕПА – Слатка, фина и корисна

Слатка, укусна, сочна и изузетно здрава – шаргарепа!

Шаргарепа има моћ да оплемени свако јело, а чорбе, супе и гулаши су без ње незамисливи. Добра је кувана, а још боља свежа за здравље коже, очију, стомак и зубе.

Шаргарепа је богата бета каротеном који је изузтно моћан антиоксидант који се у организму претвара у витамин А.

Стомак обожава шаргарепу, јер побољшава пробаву. Тачније, поспешује стварање пљувачке и прикупља есенцијалне минерале, витамине и ензиме који побољшавају пробаву. Редовном конзумацијом свежа шаргарепа спречава појаву гастритиса! Важан је и податак да шаргарепа садржи и фитонутријент који се зове фалкаринол, а који поспешује здравље дебелог црева и спречава настанак рака.

Богата и алкалним елементима који прочишћавају и ревитализују крв, а калијум, којим је шаргарепа богата, помаже да у организму да одржи крвни притисак. Регулаише и шећер у крви јер садржи каротеноиде. Због упијајућих влакана којима је богата има могућност да повећа добар, а снизи лош холестерол и на тај начин превентивно делује на стварање угрушака и здравље срца.

Шаргарепе неутралишемо бактерије у устима, па спреча кварење зуба. Добра је и као прва помоћ код посекотина и огреботина, јер облози од нарендане шаргарепе могу да зауставе крварење.

Дакле, поред тога што је савршено сладак избор за детоксикацију организма има добар утицај и на здравље очију, косе, ноктију и тако што обнавља ћелије.

Ароматична салата од свеже шаргарепе

Шаргарепа се очисти, изренда и остави да стоји 15 минута. Дода се ситно исецкан бели лук, посоли се и зачини маслиновим уљем и ситно исецканим першуном и орасима.