Занимљивости Здравље Вести

СВЕ ВИШЕ ЉУДИ У „ЗЛАТНИМ ГОДИНАМА“ ОДЛУЧУЈЕ СЕ ЗА НОВИ БРАК

Док се млади „фемкају“, двоуме се и одлажу улазак у брачне воде, старији немају таквих недоумица и са задовољством купују бурме и у седмој деценији!

Људима се у зрелим годинама, каже статистика, веома лако „пукне кофер“, чак неупроедиво чешће него њиховим родитељима. То, међутим, не значи да са разводом губе веру у љубав и нови брак. Напротив, прошле године је закључено 0,4 одсто бракова (односно 36.047) више него 2016. године, а овај тренд се наставио и ове и очекује се и наредне, 2019. године.

Некада се веровало да уколико брак опстане до четврте деценије – трајаће до гроба. Више, међутим, није тако. некада је било срамота развести се у „златном добу“, а деца нису на то гледала благонаклоно. Међутим, међу пензионере је стигла нова генерација разведених појединаца који немају предрасуде и потпуно другачије гледају на живот.

Пре шест година се 899 жена и 1.715 мушкараца зрелих година одлучило да стане пред матичара, а пет година касније венчаницу је обукла 961 жена, а свечано одело 1.938 мушкараца. Све више пензионера одлучује да се разведе, али и да поново стане на луди камен!

– Треба узети у обзир да у статистику нису укључени ванбрачне брачне заједнице, а њихов број није занемарљив – сматра психолог Ивана Димитријевић Ђорђевић.- Један од разлога ступања у брачну заједницу у шестој деценији је и егзистенцијални страх. То је један од веома важних разлога зашто се људи венчавају и живе у (ван)брачним заједницама, али не и једини.

Статистика показује невероватан пораст (за трећину) бракова које склапају жене од 40. до 50. године живота. Занимљиво је да због нешто дужег животног века, обично други брак склопљен што касније, а нарочито после 60. године траје дуже од оног из младих година у којем су и деца добијена и „подигнута на ноге“.

– Не треба заборавити да се помера и старосна граница за улазак у први брак – каже Ђорђевићева.- Жене тек после 40 доживе себе на прави начин. Такође, имам пример госпође од седамдесетак година која је читавог живота била самохрани родитељ. Ћерка се удала и отишла у иностранство, а она је остала потпуно сама. Сетила да потражи своју прву љубав из детињства, човека за кога је требало да се уда као девојка, али се то није догодило због животних околности. Када га је пронашла у Немачкој и када је он чуо да га она још жели, једноставно је оставио све и због ње се вратио у Србију. Венчали су се и живе поприлично испуњеним животом. Кад сам је питала да ли жали за изгубљеним годинама, погледала ме зачуђено и рекла ми је да не разуме питање, јер њен живот тек почиње сада када је са њим!

У Србији се, нажалост, разведе сваки четврти брачни пар. Нарочито се лако разводе мушкарци од 30. до 34. године. Пошто се петина разведе у првој години брака, нормално је очекивати да ће ови људи кад-тад потражити нову срећу.

Жене чији мужеви имају од 50 до 54 године могу да „буду мирне“, јер у том периоду живота мушки пол најређе доноси одлуку да се разведе или венча. Исто важи и за жене, које се пре и после тих година радо удају.

Ипак, најзанимљивији је податак да су сви када уђу у 55. годину спремни за нови живот.

– После 55. године, вероватно сви схвате да живот уопште није кратак како им се чинило и да ће им значити да проведу другу половину живота са неким – истиче Ивана Ђорђевић. – Вероватно је однос у другом браку квалитетнији и мање оптерећен, јер је ослобођен очекивања од будућности.