Друштво и ми Сениор свет

Све више развода у трећем добу

На четири склопљена брака један се разведе. Само у прошлој години више од 9.000 парова окончало је заједнички живот, што је за готово 2.000 више него пре пет година. Подаци потврђују да је све чешћа појава развода након 30-40 година брака, тзв. седи разводи. У прошлој години чак 1.393 таква пара решила су да свако крене својим путем, известио је РТС.

Најновија бракоразводна статистика демантује предрасуде да су најстабилнији бракови оних супружника који су прославили сребрну свадбу – сваки седми брак разведен протекле године трајао је више од 25 година. Разлози „седог развода“ су бројни, а дужи животни век и већа потреба за квалитетнијим животом неки су од њих.

Психолог Радмила Вујић Бојовић наводи да је најчешћи разлог за прекид дугог брака то што једном од партнера једноставно дојади.

– Буде му доста и није вољан више то да трпи: остало ми је још двадесетак година живота, хоћу да их проведем боље – указује Радмила Вујић Бојовић.

Дисфункционални бракови опстају због деце или због имовине. Али када деца одрасту и осамостале се, супружници више немају ништа што их спаја и лакше се одлучују на развод. Етнолог Весна Душков истиче и да на развод после много година брака утиче и економска независност жене, која је у могућности да оде од мушкарца.

– Јер ако сам ја у пензији, мој супруг је у пензији. Имамо добра примања. Ја желим да путујем, а он је статичан, то ће исто изазвати неки сукоб – напомиње Душковљева.

Развод у зрелим годинама појава је новог века. Весна Душков подсећа да у традиционалним срединама, биле урбане или руралне, некада није било препоручљиво развести се.

– Жене које су биле распуштенице нису биле никада на добром гласу. Тако да су се жене ређе одлучивале на такав корак – каже Душковљева. Радмила Вулић Бојовић истиче да смо у данашње време свесни да је промена могућа и да је промена набоље нешто на чему би требало радити.

– Људи просто више нису вољни да остају и опстају у односима у којима немају сатисфакцију – оцењује Вулић Бојовић.