Исхрана

Здравље Исхрана

ШТА ЈЕДЕМО: КАКАВ ЈЕ КВАЛИТЕТ МЕСА, МЛЕКА И ЈАЈА

По налогу Ветеринарске инспекције, прошле године је у Србији уништено готово 50 тона намирница животињског порекла! Храна је уклоњења због тога што јој је истекао рок употребе, због декларације на којој није било свих потребних података, као и због микробиолошке неисправности...

Исхрана

Грчка мусака с рибом и спанаћем

Потребно: 1 кг кромпира, 1/2 кг спанаћа, 1/2 кг арпаџика, 4-5 ченова белог лука, 1 кг филета рибе по избору (ослић, пастрмка, пегасус, сом…), 2 дл павлаке, 1/2 л млека, 3 јајета, 4 кашике брашна, 2 кашике алеве паприке, кашичица кима, кашичица рузмарина, со, бибер  ...

Исхрана

Пикантна мусака са сиром и пиреом

Потребно: 1 кг кромпира, 300 г сремског сира, 3 јајета, 1-2 главице лука, веза сецканог першуна, 2 дл парадајз-пиреа, 3-4 црвене паприке, маслиново уље, по кашичица слатке и љуте алеве паприке, 2-3 дл млека (за пире), 60 г маслаца (за пире), со, бибер, презле (за посипање), 50 г...

Исхрана

Пројице са копривом

Намирнице: 3 јајета, 2 шољице уља, 4 шољице млека, кесица прашка за пециво, 3 шољице кукурузног брашна, 3 шољице меког брашна, кришка сира (око 200 г), 250-350 г коприве (по укусу и жељи), со. Припрема: Помешајте обе врсте брашна, прашак за пециво и со. Додајте јаја, млеко и уље...

Исхрана

Мафини од кромпира

Намирнице: 2 шоље брашна, кашичица прашка за пециво, шоља уља, 2 шоље воде, 3 јајета, 3-4 средња кромпира, со, бибер, мала главица црвеног лука, мало маслаца. Припрема: Ољуштите кромпире и крупно их нарендајте. Помешајте брашно, со, бибер и прашак за пециво, па додајте јаја, уље...

Исхрана

Пилетина с белим луком

Намирнице Пиле (око 2 кг), 40 ченова белог лука, 2 дл маслиновог уља, со, бибер; по жељи, 3-5 кашика брашна, вода по потреби Припрема Пиле посолите и мало побиберите споља и изнутра, бели лук крупно издробите или оставите целе ченове. У пекач улијте чашу воде и маслиново уље...

Исхрана

Паштета од пилеће џигерице

Намирнице 350 г пилеће џигерице, 2 јајета, 5 кашика павлаке, 2 струка влашца, 50 г маслаца, 1/2-1 кашика коњака, со, бибер Припрема Џигерице очистите и преполовите. На маслацу динстајте ситно сецкан влашац 1-2 минута, додајте џигерицу и наставите с динстањем још 5 минута...

Здравље Исхрана

Шта храни наше кости а шта их троши

Шта храни наше кости Магнезијум – чак 60 одсто магнезијума у телу налази се у костима. Пресудан је за метаболизам калцијума, као и за његову апсорпцију. Витамин Ц – он је виталан за обликовање костију и важан у производњи колагена, који чини 90 одсто коштане структуре. Цинк –...

Здравље Исхрана

Не чувајте пластичну амбалажу

Већина нас чува и користи пластичне флаше и посуде за једнократну употребу, чак и ако зна да су ризичне. Зашто је то ризично? Прво, нека пластична амбалажа садржи опасне хемикалије, а друго, временом све постају права легла бактерија. Рецимо, пластичне флаше могуће је ефикасно...

Здравље Исхрана У жижи

Бирајте чај према крвној групи

  Др Љубинка Стојковић, фитотерапеут и власница ординације Визард из Ниша, каже да свака крвна група има биљке које јој пријају и биљке које би требало да избегава Група А Бирајте бели глог Ове особе имају нежну кожу и слузокожу, слаб имунитет и преосетљив желудац. Такође...