Нутрициониста

Занимљивости Здравље Нутрициониста Савети стручњака Исхрана

Мед и биље најздравији спој

  Вековима су пчелињи производи и лековито биље темељ наше традиционалне медицине и зато их наш организам препознаје као идеалне изворе енергије и виталности. Велимир Палић, професионални пчелар родом са Шар-планине, истраживао је више деценија апитерапију и фитотерапију, и...

Здравље Нутрициониста Савети стручњака

Храном против високог притиска

Хипертензија је стање које према проценама погађа чак два милиона становника Србије, што је за земљу од 7,1 милиона око 28 одсто популације Уколико желите да смањите вероватноћу оболевања, најбољи савет је да смањите ризике који поспешују појаву хипертензије – заобиђите све што...

Занимљивости Здравље Нутрициониста Савети стручњака Исхрана Друштво и ми

Не знамо шта једемо

  Уколико сте љубитељи месних прерађевина, знајте да ћете у свој организам унети највише канцерогених адитива (Е250) уколико једете пилећа прса, паризер, зимску, сремску или чајну кобасицу. До ових резултата дошли су хрватски научници у великој студији о количини нитрита и...

Здравље Нутрициониста Савети стручњака

Моћ малих оброка

Веома је лоше целокупне дневне потребе хране узети у облику једног или два оброка, нарочито у вечерњим часовима, јер тако мењате и успоравате метаболизам (процес који претвара калорије у енергију). На успоравање метаболизма утичу и мала количина калорија, велики размак између...

Здравље Нутрициониста Савети стручњака Исхрана

Јаја јапанске препелице – суперхрана и лек

Њихова благотворна, лековита својства први су уочили далекоисточни народи у давној прошлости, а и данас се у народној медицини користе у лечењу срца и кардиоваскуларног система, болести плућа, нервног система, болести бубрега и јетре Велики број особа које у исхрани користе јаја...

Здравље Нутрициониста Савети стручњака

Црни кумин спречава поленске алергије

Као традиционална оријентална биљка, црни кумин расте у источним и топлим земљама, нарочито у Египту, Сирији, Пакистану и Турској. Уље ове биљке користило се још у време фараона, а научна истраживања њених благотворних ефеката спроводе се тек у последњих 40 година. До данас је...

Здравље Нутрициониста

Да ли сам нетолерантан/на на лактозу?

Нетолеранција на лактозу објашњава се немогућношћу да сварите храну која садржи лактозу, односно шећер који се налази у млеку. Важно је знати да нетолеранција на лактозу није болест, већ генетски одређена карактеристика. Ако вам се стомак „буни“ кад попијете млеко и после тога...

Здравље Нутрициониста

Зашто ангажовати нутриционисту

Болесним особама је од суштинске важности да имају праве намирнице у својој исхрани. ХРАНА МОЖЕ БИТИ ЛЕК, АЛИ МОЖЕ ПОГОРШАТИ ПОСТОЈЕЋИ ИЛИ СТВОРИТИ НОВИ ЗДРАВСТВЕНИ ПРОБЛЕМ Шта ће ми нутрициониста? Како нутрициониста може да ми помогне? Оваква питања с времена на време чујем од...

Нутрициониста Савети стручњака

Рибљи штапићи: мало рибе, више „отпада“

Да ли сте се икада запитали зашто становници Србије у највећем броју случајева рибу на трпези имају само у дане поста? Према последњим подацима, по потрошњи рибе са свега седам килограма годишње, три пута смо испод просека ЕУ. Једемо је мање и од држава у окружењу. Оваква слика...

Здравље Нутрициониста Савети стручњака

Матични млеч: убрзава оздрављење и повећава либидо

Матични млеч је пчелињи производ који се од давнина користио као природни тоник за јачање имунитета и опште отпорности организма. Препоручује се код изразитог психичког стреса, код физичког напора, анемије, након исцрпљујућих вирусних и бактеријских инфекција и за регенерацију...