Здравље Вести

Зацелите ране храном

Махунарке су најбољи извор протеина, па их уведите у исхрану ако се опорављате од операције.

После операције телу су потребне хранљиве материје како би ране што пре зарасле. Конзумирање праве хране помаже телу да се брзо опорави и на минимум смањи дигестивне сметње (проузроковане антибиотицима) и констипацију (због уношења аналгетика). Махунарке су најбољи извор протеина, па их уведите у исхрану ако се опорављате од операције. Исто важи и за јаја, а лаган високопротеински оброк можете да припремите и од пилетине. Препоручује се и млеко. Ако имате интолеранцију на лактозу или не волите кравље млеко, пробајте сојино млеко, бадемово, кокосово… Како и орашасти плодови имају висок ниво протеина, поједите у току дана неколико бадема да убрзате процес зацељивања ране.