Почетна » 10.000 корака је само маркетиншки трик; Да би смршали и били здравији потребни само минути
Физиотерапеут Вести

10.000 корака је само маркетиншки трик; Да би смршали и били здравији потребни само минути

Добро познатих 10.000 појавило се 1964. године: тада су у Јапану почели да се продају педометри, који су назвали „уређајима за бројање 10.000 корака“.

Назив за гаџет је изабран због чињенице да је хијероглиф, који значи број „десет хиљада“, подсећао на особу која хода. Другим речима, цифра није ништа друго до маркетиншки трик.

Колико треба да ходате да бисте изгубили тежину?

Амерички национални институт за здравље анализирао је податке о 6.000 људи старости од 41 до 67 година који су носили уређаје за праћење активности најмање 10 сати дневно и омогућили научницима приступ својим медицинским картонима. Међу учесницима студије су били различити људи – и они чији је БМИ био нормалан, и људи који су били гојазни. Мониторинг је трајао четири године и то смо успели да установимо током експеримента.

Прво, да бисте спречили гојазност, потребно је мање корака – 8.200, а то је око шест и по километара. Такође, људи који су свакодневно шетали имали су мање шансе да пате од рефлукса киселине, депресије и апнеје у сну. Дакле, ако желите да задржите своју тежину и да се осећате боље, пређите 8.200 корака. Али да бисте изгубили тежину, ово није довољно: према студији, само 11.000 корака даје такав ефекат.

Друго, постоји још једна нијанса. Тачније као што је показао рад научника из Шпаније, нема смисла ходати сатима: након 11 хиљада, корист од сваког додатног корака постаје мања. И узгред, обратите пажњу – узимају се у обзир сви кораци које сте предузели, и није важно шта радите – радите нордијско ходање или чистите играчке које је дете разбацало.

Не можете да се натерате да изађете напоље? Ево неколико чињеница које ће вас мотивасати:

  • 3.000 корака дневно смањује ризик од деменције за 25%, 10.000 за 50%
  • 30 минута брзог хода (112 корака у минути) смањује ризик од деменције за 62%
  • 21-минутна дневна шетња смањује ризик од умирања од свих болести за 30%
Ознаке