Почетна » 10 савета да доживите 100-ту
Занимљивости Вести из света Здравље

10 савета да доживите 100-ту

Медицина је свакако утицала на дужи животни век људи, генетика је такође важна, али и начин на који смо решили да проведемо наш живот.

Све чешће читамо приче о стогодишњацима који пливају преко Ламанша, или скачу из авиона падобраном, или су у 90. решили да пропутују свет (и то већ годинама раде)… Без сумње, на свету је све више оних који су доживелу 100-ту годину живота, па и више од тога. Без сумње, напредак медицине је главни разлог за дужи животни век људи, иако генетика игра важну улогу у томе. Постоје начини да повећате своје изгледе за журку, на којој ће вашу слављеничку торту красити бројка „100“. Ово су неки од њих:

1. ТРЧИТЕ КАО ДА ВАМ ЖИВОТ ЗАВИСИ ОД ТОГА – јер можда стварно и зависи“ Наиме, научници на Стенфорду су 21 годину проучавали људе који се баве трчањем насупрот физички неактивних особа. Ови први не само да добијају мање срчаних болести, већ су имали мање карцинома, инфекција и неуролошких болести, и наравно, живели су дуже.
2. ЈЕДИТЕ ЗДРАВЕ БОЈЕ – Прехрана богата зеленим и љубичастим поврћем није само добра за ваше срце, него је и начин да се заштитите од Алцхајмерове болести и смањује смртност од кардиоваскуларних обољења. Чињеница да су богати витамином Ц само доприноси њиховој благотворности. Једите црвено месо у малим количинама, јер једна шведска студија каже да особе које се хране на медитерански начин, који обилује рибом и поврћем, живе две-три године дуже од месоједа.

3. ПОНАШАЈТЕ СЕ КАО ВЕВЕРИЦА – Трчкарајте слободно кроз живот, грицкајући орашчиће. Односно, забављајте се као и ова симпатична створења, која трче слободно по парковима и срећне су мале животињице. Срежни људи живе пет година дуже, каже студија објављена у Вашингтону. А кад смо код веверица, не игнотишите вредност орашастих плодова, који вам могу такође продужити живот.

4. НЕКА ВАМ СТОМАК ОСТАНЕ РАВАН – Додатни центиметри у струку неће позитивно утицати на вашу дуговечност. Жене које су прошле менопаузу и изгубиле добру линију, имају повишен ризик обољења од срчаних болести и дијабетеса, каже истраживање Медицинског центра Универзитета у Мериленду. Губитак естрогена узрокује промене у дистрибуцији масти по телу и помера маст с кукова према абдомену.

5. БУДИТЕ ОПРЕЗНИ АКО ВИШЕ НЕ ОСЕЋАТЕ МИРИСЕ – Студија Националног здравственог института која је укључивала 3.000 старијих особа показала је да они који више не могу разазнати мирисе имају четири пута већу вероватноћу да умру у наредних пет година од оних који имају нормално чуло мириса. Ваше чуло мириса је веома важно, јер је заслужно и за чуло укуса. И још много тога…

6. МНОГО СЕ СМЕЈТЕ – У студији урађеној 2012. године, научници с Медицинског факултета Алберт Ајнштајн пронашли су заједничку карактеристику коју је делило 243 стогодишњака, а то је да су се сви у животу много смејали. И свако од њих је сматрао да је смех веома важан део њиховог живота.

7. НАУЧИТЕ ДА ПИЈЕТЕ ЧАЈ НА ЗДРАВ НАЧИН – Зелени и црни чај садрже високу концентрацију катехина, супстанце која опушта крвне судове и штити срце. У јапанској студији која је укључивала више од 45.000 мушкараца и жена, они који су конзумирали зелени чај имали су нижи ризик смртности од срчаних болести. Друге студије су показале да црни чај има сличан учинак. Такође је научно доказано да додавање млека смањује заштитни учинак чаја на кардиоваскуларни систем. Зато се држите лимуна и меда.

8. ПОКЛАЊАЈТЕ, НЕМОЈТЕ САМО ДА УЗИМАТЕ – Великодушни људи дају себе другима на разне начине – чине бројне услуге, удељују комплименте, не либе се да помогну другима… А, оно што заузврат добију, између осталог, је дужи живот. Научници су пронашли везу између давања и нижег ризика од преурањене смрти, јер се умањује утицај стреса.

9. ОСТАНИТЕ ЗАУЗЕТИ – Најбољи начин за продужење живота после одласка у пензију је – да останете активни и наставите да радите. У чувеном пројекту рађеног на Харварду, проучавани испитаници који су доживели дубоку старост имали су успешне, задовољавајуће каријере у пословима које су волели, па су наставили да их раде и у пензији, макар делимично радно време. Научници то објашњавају тиме што „стрес који долази од амбициозне каријере може бити добар за здравље“.

10. НЕ ПРЕТЕРУЈТЕ С ТЕЛЕВИЗИЈОМ – Сваки сат гледања телевизије после 25 године живота скраћује живот за 22 минута, каже истраживање Универзитета у Квинсленду. Научници су установили и да људи који седе испред телевизије шест сати дневно, умиру пет година раније од људи који не гледају ТВ. Није телевизија сама по себи штетна, већ неактивност која произилази из седења испред ње.