Почетна » 10 савета стогодишњака како да доживимо стоту
Занимљивости

10 савета стогодишњака како да доживимо стоту

Није мала ствар доживети стоту. И не, није све у правилној исхрани и одржавању физичке кондиције

 

Кажу да је важно слушати старије и да је искуство драгоцено и непроцењиво. Зато је дивно што имамо могућност да сазнамо све тајне стогодишњака широм света, који су нам открили како су успели да стигну до троцифреног броја на рођенданској торти.

 

  1. Сладолед

Изаберите свој омиљени укус – можда је баш сладолед тајни састојак дуговечности Вирџиније Дејвис (108). Дејвисова поједе порцију сладоледа сваке вечери, а њен неговатељ је открио да Вирџинија поједе готово четири килограма недељно. Добро, можда не морате баш порцију „а ла Вирџинија“. Шалу на страну, она истиче да је чињеница да је радила до своје 90. године одржава активном и здравом.

  1. Пићенце

Понека чашица алкохола поспешује здравље, сложићете се и ви. Али Паулина Спањола, стогодишњакиња из Пенсилваније, инсистира да је реч о многооо алкохола! Као и са сладоледом, немојте претеривати, али и најстарији близанци на свету Питер и Пол Лангерок, кажу да сваког дана попију чашу црвеног вина.

  1. Масни доручак

Још једна тајна дуговечности коју с опрезом препоручујемо долази од најстарије особе на свету, Сузан Мусхат Џоунс (116). Сузан започиње свако јутро масноћама: пропрженом сланиницом, јајима и гризом. Да, баш свако јутро. Чак и ужина сланину током дана. У своју „одбрану” Сузан каже да нема других порока, не пије и не пуши. Ипак, најважније је, наглашава Сузан, окружити се позитивном енергијом.

  1. Само за жене: избегавајте мушкарце!

Супротни пол без сумње може да нас доведе до очајања, али према речима једне стогодишњакиње, Џеси Галан (109), мушкарци чак могу да доведу до смрти! Тајна њене дуговечности је избегавање мушког друштва.

– Мушкарци доносе више штете него користи – категорична је Џеси, која се никад није удавала.

Уз то што се држи подаље од мушке популације, Џеси каже да су редовно вежбање и јутарња порција овсене каше такође важан фактор њене дуговечности.

  1. Једно јаје дневно

Једно јаје сваког дана, што да не? Али, живо јаје. Да, баш то је рецепт за дуговечност који препоручује Ема Морано (115). Доктори су јој још као тинејџерки саветовали да сваког дана конзумира једно живо јаве и тога се придржава целог живота. У последње време пије и два. Ко може, нека изволи!

  1. Овсена каша

Дуранор Вилард (108) цео живот дан почиње овсеном кашом. Не само што звучи здраво, већ је погодно да се у њу додаје воће, а може се припремати с водом или млеком. Е, ово већ звучи као разуман савет да се доживи стота!

  1. Склекови

Сваког јутра, Фред Винтер ради склекове. Чак стотинак! А још увек учествује и у Националном такмичењу сениора у Америци, што је за сваку похвалу. С обзиром на то да је недавно напунио сто година, изгледа да можемо да му верујемо да су склекови пут ка дуговечности.

  1. Газирано пиће

Елизабет Саливан (104) се не одриче правила да дневно попије три лименке свог омиљеног газираног пића Доктор Пепер. Лекари јој саветују да га избаци или сведе на минимум, али Елизабет помало бизарно тврди да се због њега осећа сјајно, док њени доктори умиру.

Frederick Winter completed in the mens 100 meter race at the the age 99 at the National Senior Games at the University of St. Thomas in St. Paul MN., on July 9, 2015 (© Rebekah A. Romero 2915)
  1. Шетњица за дуг живот

Рут има 104 године и редовно се бави пилатесом и дизањем тегова. Осим тога, активно пешачи, шета, проводи време у природи. Волтер Шарп (100), ветеран Другог светског рата јој се придружује у тврдњи да су управо кретање и шетњица фактори који продужавају животни век, чинећи да се сениори осећају активно и независно. Волтер је до прошле године радио као разносач новина. Фасцинантно, зар не?

  1. Послом до стоте

Баш као и разносач новина, Фелимина Ротундо (100) је убеђена да што дуже радиш, то дуже живиш. Она ради 11 сати дневно, шест дана у недељи, у локалној перионици веша. Посао јој даје сврху да сваког јутра устане из кревета, спреми се и ради нешто корисно. Осећа се добро јер је увек у акцији и журби око посла, што је одржава у форми и добром расположењу, а њени дани имају смисла.