Почетна » Рижото са тиквицама и грашком (рецепт)
Исхрана Вести

Рижото са тиквицама и грашком (рецепт)

Састојци:

  • 1250 мл повртног или пилећег бујона
  • 320 г пиринча
  • 80 мл уља
  • 65 мл сувог белог вина
  • 30 г наренадног пармезана
  • 3 кашике маслаца
  • 2 тиквице
  • шака грашка
  • 1-2 чешња белог лука
  • со и биберпо жељи

Припрема:

Загрејте две кашике уља у већем тигању. Додајте исекцане тиквице и шаку грашка па динстајте два до три минута док не добију златно-смеђу боју. Склоните тиквице и грашак са стране.

Ставите у тигањ ситно исецкан бели лук и динстајте око пола минута, па извадите и ставите са стране заједно с тиквицама. Загрејте бујон у засебном лонцу.

У тигањ ставите остатак уља и загрејте га на јакој ватри. Додајте пиринач, промешајте и пустите да се динста око један минут.

Подлијте пиринач вином и мешајте на лаганој ватри минут-два.

Кад вино испари смањите температуру на лагано и додајте трећину припремљеног бујона. Промешајте.

Када пиринач „попије“ сав бујон, додајте још трећину. Мешајте. Понављајте поступак док не потрошите сав бујон, а пиринач не буде „ал денте“. За то ће вам бити потребно око 20 минута кувања.

Склоните пиринач с ватре и додајте путер, нарендани пармезан, продинстане тиквице и бели лук. Посолите и побиберите по жељи. Промешајте и послужите одмах са сезонском салатом по жељи.