Састојци:
- 1250 мл повртног или пилећег бујона
- 320 г пиринча
- 80 мл уља
- 65 мл сувог белог вина
- 30 г наренадног пармезана
- 3 кашике маслаца
- 2 тиквице
- шака грашка
- 1-2 чешња белог лука
- со и биберпо жељи
Припрема:
Загрејте две кашике уља у већем тигању. Додајте исекцане тиквице и шаку грашка па динстајте два до три минута док не добију златно-смеђу боју. Склоните тиквице и грашак са стране.
Ставите у тигањ ситно исецкан бели лук и динстајте око пола минута, па извадите и ставите са стране заједно с тиквицама. Загрејте бујон у засебном лонцу.
У тигањ ставите остатак уља и загрејте га на јакој ватри. Додајте пиринач, промешајте и пустите да се динста око један минут.
Подлијте пиринач вином и мешајте на лаганој ватри минут-два.
Кад вино испари смањите температуру на лагано и додајте трећину припремљеног бујона. Промешајте.
Када пиринач „попије“ сав бујон, додајте још трећину. Мешајте. Понављајте поступак док не потрошите сав бујон, а пиринач не буде „ал денте“. За то ће вам бити потребно око 20 минута кувања.
Склоните пиринач с ватре и додајте путер, нарендани пармезан, продинстане тиквице и бели лук. Посолите и побиберите по жељи. Промешајте и послужите одмах са сезонском салатом по жељи.