Почетна » Пуњене јабуке неки зову ТУФАХИЈЕ (рецепт)
Исхрана Вести

Пуњене јабуке неки зову ТУФАХИЈЕ (рецепт)

Припрема:

  • 10 ситнијих или 5 већих  јабука
  • 500г шећера
  • 500мл воде
  • 150г млевених ораха
  • сок од исцеђеног лимуна
  • слатка павлака за шлаг (није обавезно)
  • 50мл млека
  • кесица ванил шећера

Припрема:

Ољуштити јабуке (није обавезно) и лагано ножем извадити средишњи део са коштицама, уколико немате справицу у кухињи којом се то лагано ради.

У посуду за кување сипати воду, шећер, сок од лимуна како би направили шећерни сируп, агду. Када прокључа лагано спустити јабуке.

Кувати 15 минута водећи рачуна да се јабуке не распадну. Прво кувати једну страну јабуке па решеткастом кашиком лагано окренути и другу страну јабуке, уколико се саме не окрену.

Лимун нам помаже да јабуке задрже светлу боју приликом кувања. Као што нам и велика количина шећера у сирупу помаже да се јабуке приликом кувања не распадну. Јабуке извадити из сирупа. Оставити да се хладе, прво на собној температури, касније у фрижидер на сат времена.

Самлевене орахе прелити врелим млеком помешати са ванилин сећером (може и кашика растопљеног путера), па орасима чврсто пунити средишњи део јабуке.

Напуњене туфахије ставити у стаклену посуду и прелити преосталом агдом.

Јабуке украсити шлагом (није обавезно), па поново у фрижидер до служења. На врх шлага ради декорације ставити по једну вишњу из ликера, компота или слатког (није обавезно). Или само посути млевеним орасима.