Почетна » 4 МАГИЧНЕ воћке које ће решити проблеме са ПРОБАВОМ
Здравље Вести

4 МАГИЧНЕ воћке које ће решити проблеме са ПРОБАВОМ

Фото: Пиксабеј
Проблеми са пробавом проузрокују бројне друге здравствене тегобе, које могу прерасти у хронична обољења какви су задржавања вишка воде у организму, непрестана надутост, констипација, дијареја, киселина, грчеви након јела. Људи који имају проблема са пробавом најчешће немају довољно дигестивних ензима, па прво решење својих тегоба могу пронаћи у конзумирању хране богате ензимима.

Постоји много намирница које могу повећати количину дигестивних ензима, међу најбољима су одређене свеже воћке. Конзумирање осих намирница у сировом стању је кључно за бољу пробаву.

Најбитније за бољу пробаву је липаза, ензим који разграђује дијететске масноће…

Ананас је пун ензима, чак и стабљика. Ананас садржи бромелаин, велики извор ензима који укључује пероксидазу, киселинску фосфатазу, цистеин протеиназе и протеолитичке, протеинске дигестиве ензиме. Бромелаин разбија протеине у аминокиселине, а студије сугеришу да може помоћи кардиоваскуларном, респираторном, коштаном и пробавном здрављу. Осим тога, ананас садржи обиље витамина Ц и бројних других нутритијената.

Авокадо је богат незасићеним масним киселинама које подстичу рад метаболизма. Поред тога, авокадо садржи бета-каротен који се у телу претвара у витамин А који је потребан за здраву слузницу у пробавном тракту. Најбитније за бољу пробаву је липаза, ензим који разграђује дијететске масноће. Иако се липаза природно производи у организму, студије указују да једење авокада или узимање додатка липазе помаже при пробави оброка са високим процентом масти. Осим тога, авокадо може помоћи да се осећате мање пуни и надути. Као бонус, авокадо подржава имуни систем, посебно код особа са целијаклијом или интолеранцијом на глутен!

Киви се назива супер воћем јер је богат антиоксидансима, витамином Ц, калијумом, фолном киселином, полифенолима и влакнима. Такође је и добар извор витамина Е. Киви је одличан за регулисање пробаве јер садржи актинидин, ензим цистеин протеазе који помаже у варењу протеина. Ацтинидин повећава брзину којом танко црево апсорбује протеин. Истраживања су показала да киви, иако помаже у пробави, такође спречава надимање и непријатан осећај који га прати. Киви помаже у пробави и оних тешко пробављивих протина, међу којима су казеин и сојин протеин. Главна активна компонента у кивију је протеолитичка киселина – ензим који разграђује протеине у аминокиселине.

Банане садрже амилазу и глукозидазу. Ови ензими разграђују угљене хидрат као што су кромпир и тестенина и разбијају их у лако пробављиве једноставне шећере. Банане такође садрже пектин, који убрзава пробаву и подстиче избацивање токсина и тешких метала из тела. Осим тога, њихово деловање је пробиотско и стимулише рад црева.  Сви ови фактори подстичу рад пробаве и смањују надутост, док влакна из меканог плода разбуђују црева и делују попут природног лаксатива на затвор.