Почетна » 4 ВИТАМИНА која су најкориснија за ИМУНИТЕТ, али могу бити веома штетна ако претерате са конзумирањем
Здравље Вести

4 ВИТАМИНА која су најкориснија за ИМУНИТЕТ, али могу бити веома штетна ако претерате са конзумирањем

Сваког дана сте изложени нечему што вас потенцијално може разболети. Од бактерија преко вируса до гљивица, свет је пун ствари које изазивају болести и инфекције, али ваш имуни систем се бори сваке секунде у дану да вас заштити од болести. Дакле, брига о одбрамбеном механизму вашег тела је неопходна да бисте остали здрави.

Избор начина живота као што је одбацивање цигарета, 7-9 сати квалитетног сна ноц́у, одржавање здраве тежине и добро избалансирана исхрана која укључује воц́е и поврц́е изграђује снажан имуни систем. Али и витамини такође помажу.

Показало се да четири витамина снажно делују на имунитет, неопходно је знати да су витамини такође природни. То су основни елементи који се налазе у храни.

Узимамо витамине јер понекад исхраном не добијамо потребне количине. Консултујте се са својим лекаром за савет пре узимања витамина. Многи могу имати интеракције са другим лековима и представљати ризик по здравље, па урадите своје истраживање и разговарајте са својим лекаром.

Витамин Ц

Ово је снажан антиоксиданс који помаже у производњи белих крвних зрнаца. Бела крвна зрнца су потребна за борбу против инфекција.

Када се узимају у одговарајуц́им дозама, орални додаци витамина Ц се генерално сматрају безбедним. Узимање превише витамина Ц може изазвати нежељене ефекте, укључујуц́и:

Мучнина, поврац́ање и дијареја
Горушица
Грчеви у стомаку или надимање
Умор и поспаност, или понекад несаница
Главобоља

Код неких људи, орални додаци витамина Ц могу изазвати камење у бубрегу, посебно када се узимају у високим дозама. Дуготрајна употреба оралних суплемената витамина Ц преко 2.000 милиграма дневно повец́ава ризик од значајних нежељених ефеката.

Цинк

Цинк помаже у поправљању рана, оштец́ених ткива и такође помаже у производњи белих крвних зрнаца. Према клиници Мејо, цинк је релативно безбедан, али упозорава на одређене нежељене ефекте. Орално узимање цинка изазива:

Лоше варење
Дијареју
Главобољу
Мучнину
Поврац́ање

Када се орални цинк узима дуготрајно иу великим дозама, може изазвати недостатак бакра. Људи са ниским нивоом бакра могу имати неуролошке проблеме, као што су утрнулост и слабост у рукама и ногама. Национални институти за здравље сматрају да је 40 мг цинка дневно горња гранична доза за одрасле и 4 мг цинка дневно за бебе млађе од 6 месеци.

Немојте користити интраназални цинк. Овај облик цинка је повезан са губитком чула мириса.

НАЦ (Н-ацетил Л-цистеин)

Ово помаже у детоксикацији бубрега. Ово се такође користи за здравље дисајних путева и телу се претвара у глутатион који такође помаже. Због потенцијала нежељених ефеката и интеракција са лековима, узимајте дијететске суплементе само под надзором доброг здравственог радника.

Токсични облици цистеина које треба избегавати укључују:

Д-цистеин
Д-цистин
5-метил цистеин

НАЦ може подиц́и нивое хомоцистеина, аминокиселине која је повезана са срчаним обољењима. Обавезно нека ваш лекар провери ниво хомоцистеина ако узимате НАЦ. Веома високе дозе (више од 7 грама) цистеина могу бити токсичне за људске ц́елије и чак довести до смрти. Узимање НАЦ-а на уста може изазвати мучнину, поврац́ање и дијареју.

НАЦ за лечење тровања ацетаминофеном може изазвати озбиљне алергијске реакције, укључујуц́и:

Ангиоедем
Отицање меког ткива непосредно испод коже, укључујуц́и лице, усне и око очију
Анафилакса, по живот опасна алергијска реакција

Људи са цистинуријом, стањем бубрега у којем се превише цистеина губи у урину, не би требало да узимају суплементе цистеина. Када се удише у плуц́а, НАЦ може изазвати стезање у грудима, утрнулост уста, цурење из носа и поспаност. То може погоршати симптоме астме. Људе са астмом који узимају НАЦ треба пажљиво да прате њихови лекари.

Андрограф (биљка)

То је аутоимуни модулатор који има антиинфламаторна својства и помаже код респираторних болести. То је иначе биљка која се користи вековима у традиционалној кинеској и индијској медицини. Ова биљка расте углавном у Азији и опстаје на скоро свим типовима земљишта. Листови су главни извор активне компоненте, андрографолиде и ово једиње има веома горак укус.

Њено активно једињење повећава производњу белих крвних зрнаца, која се боре против инфекција. Ова биљка такође делује против вируса а доказано уништава директно и индиректно ћелије рака. Она побољшава наш лимфни систем, који је пројектован са улогом да штити наш организам од инвазије бактерија. Стога ова биљка такође има и антибактеријско деловање.

Пошто се Андрограф метаболише веома брзо, ова биљка се мора примењивати веома често да би имала свој пун ефекат.

У две независне студије, пацијенти који су добили Андрограф су имали мање изражене симптоме прехладе и њихов оправак је био много бржи од људи из контролне групе. У свим случајевима је биљка такође смањила телесну температуру. Ако је дата у дози од 300 мг по килограму телесне тежине биљка смањује температуру у истом опсегу као што то ради аспирин. Као додатну предност, треба нагласити да не ствара тегобе у желуцу, а такође има веома висок сигурносни профил на токсичност која је веома ниска.