Почетна » 5 чајева које треба увек имати у кући
Здравље Вести

5 чајева које треба увек имати у кући

Неки су за јачање имунитета организма, неки ублажавају тегобе стомака, неки смирују упалу грла…

Неки су за јачање имунитета организма, неки ублажавају тегобе стомака, неки смирују упалу грла.., тек ових пет врста чајева би требало увек да имате у кући:

1. ЕХИНАЦЕА

Јача имунитет јер ефикасно делује против вируса и бактерија. Лековите материје ове биљке ехинакозид и арабиногалактан стимулишу имунолошки систем да производи више одбрамбених ћелија које блокирају продирање упорних бактерија, као што су стрептококе и стафилококе.

2. ЗЕЛЕНИ ЧАЈ

Редовно конзумирање зеленог чаја убрзава метаболизам и подстиче избацивање течности из организма, па га могу пити особе које желе да смршају.

3. МАЈЧИНА ДУШИЦА

Лековити састојци мајчине душице налазе се у листу и цвету, и то су етерична уља тимол и карвакрол који опуштају мишиће и помажу код несанице. Чајеви од ове биљке благотворно утичу на органе за варење, а користе се и за лечење дисајних путева. Зато што садржи лако испарљиве састојке, чај од мајчине душице треба кувати у поклопљеној посуди јер у супротном неће имати лековита својства.

4. НАНА

Ако вас муче стомачне тегобе, надимање и дијареја, скувајте чај од нане јер су бројна истраживања показала да ова биљка умирује црева и отклања бол у стомаку. Етерична уља ову биљку чине лековитом и дају јој карактеристичан мирис. Питома нана има јачи мирис од дивље и садржи веће количине ментола, лековите материје која благотворно делује на пробаву.

5. ЖАЛФИЈА

Сам латински назив ове биљке Salvia officinalis говори о њеним благодетима (officinalis; латински, лековит). Листови ове биљке садрже мирисно етерично уље које је њен главни лековити састојак. Жалфија се употребљава за испирање уста и грла, као и против инфекција десни.