Почетна » 5 лаких вежби за ИШИЈАС
Јога Вести

5 лаких вежби за ИШИЈАС

Фото: Пиксабеј

Ишијас за многе није тренутно, болно стање већ хроничан проблем.

Особе које пате од болова у доњем делу леђа осећају непријатност већ на сам додир болне регије, бол је присутна и у фази мировања и по правилу се рефлектује у једну од ногу. То отежава свакодневно кретања, доприноси осећају тромости и замора, а проблем се на тај начин продубљује, поготово када је о гојазнима реч.

Да бисте спречили прогресију ишијаса и трајно се решили болова најбољи начин је да редовно вежбате.

У лечењу синдрома болних леђа врло ефикасне су се показале вежбе са лоптом пречника од 20 до 25 центиметара.

Како можете да вежбате помоћу лопте, предлажемо у ових неколико вежби.

Бочни трбушњаци

Из лежећег положаја на леђима подигните опружене ноге под правим углом. Лопту држите у рукама на грудима. Подигните главу и лоптом лагано „прођите“ поред левог колена. Вратите лопту на груди. Исто поновите „пролазећи“ поред десног колена. Радите наизменично по 10 понављања.

Јак стомак

Лезите на леђа, а лопту држите испред лица. Савијте ноге у коленима. Подигните главу и лоптом тежите ка коленима, раздвојите их и „прођите“ мало лоптом ка напред. Вратите се постепено у почетни положај. Поновите 10 пута.

ЧАМАЦ

Из седећег положаја на поду саставите стопала тако да обликују изглед чамца. Лопту држите испред груди, притисните је, пустите и подижите је изнад главе. Поновите 10 пута.

Затезање бока

Лезите на бок и ослоните се на подлактицу. Другу руку ослоните на бок. Лопту држите (без руку) иза колена слободне ноге и подижите ногу нагоре па вратите у почетни положај. Поновите 10 пута, па затим још 10 понављања само подизање ноге. Окрените се на супротан бок и поновите вежбу.

Подизање колена

Клекните и ослоните се на подлактице. Укрстите прсте руку. Лопту држите иза десног колена (без руку). Подижите десно колено у страну док бутина не буде паралелна са подлогом, па вратите у почетни положај. Затим, подижите десну ногу нагоре па се вратите у почетни положај. Поновите 10 пута подизање колена у страну и 10 пута нагоре. Затим исто поновите и левом ногом.