Почетна » 5 предности трећег доба
Здравље Вести

5 предности трећег доба

Веровали или не, са годинама наше тело постаје отпорније на вирусе.

„Почетак краја“ нашег живота почиње у 25. години, када наше тело почиње неумољиво да
стари. Овој фаталистичкој и нимало веселој констатацији, супроставља се неколико веома позитивних чињеница које прате ово „пропадање“, те тако с годинама:
1. МИГРЕНЕ ПОСТАЈУ РЕЂЕ – Једно шведско истраживање установило је да после 55. године главобоље нестају у 30 одсто случајева, а према подацима једне америчке фондације, 40 одсто људи старијих од 65 година престаје да има мигрене.
2. ЛУЧИ СЕ МАЊЕ ЛОЈА – Са старењем наше лојне жлезде се смањују и луче све мање лоја, што значи да не морамо да перемо косу тако често.
3. ТЕЛО ЈЕ ОТПОРНИЈЕ НА ВИРУСЕ – Примера ради, дете има 6-8 прехлада годишње, док се одрасла особа прехлади свега 2-4 пута у току године или само једну, ако је старија од 60 година.
4. ЗУБИ ОТПОРНИЈИ НА КАРИЈЕС – Што је већи број свећица на нашој рођенданској торти, то су нам зуби отпорнији на каријес. Проблеми са зубима обично се јављају у доби од 20 до 40 година. После тога, зубни живци постају мање осетљиви на нападе каријеса.
5. РАСТЕ НИВО СРЕЋЕ – Према недавно урађеној студији, ниво среће поново расте после 65. године. Показало се да срећа прати криву у облику слова U: срећа је најинтензивнија у 20-им годинама, потом опада, да би касније нови врх досегла током пензионерских дана. Особе старије од 85 година тврде да се осећају срећнијим него када су имале 18 година.