Почетна » 5 разлога због којих сте стално уморни
Здравље Вести

5 разлога због којих сте стално уморни

Фото: Пиксабеј

Много тога утиче на квалитет живота, али ништа толико као недостатак сна. Уколико се ноћу често будите, лоше спавате, велика је вероватноћа да ћете се током дана осећати као да вас је неко тукао, а то ће и те како да утиче на вашу функционалност.

Ако је међутим, исцрпљеност за вас проблем који траје током целе године, значи да нешто радите погрешно и да морате да исправите своје навике када је у питању спавање. Оливија Арезоло, стручњак за спавање, открила је најчешће грешке које људи раде, а које негативно утичу на квалитет њиховог сна. Држите упаљена светла до касно увече Иако већина људи за проблеме са спавањем окривљује мобилне телефоне, светло у просторији може да има једнако штетан утицај. „Истраживања показују да јако светло у просторији може да смањи производњу мелатонина (хормона спавања) и тако доведе до краћег и лошег сна“, каже Оливија. Ово можете решити тако што отприлике 90 минута пре одласка на починак пригушите светла у соби како би ваше тело добило сигнале да је време за смиривање.

Одгађате устајање Иако звучи јако примамљиво одгодити аларм и уграбити још неколико минута драгоценог сна, Оливија саветује да урадите супротно. „Научници са Универзитета у Калифорнији су доказали да због ове навике постајете инертни и имате осећај као да уопште нисте спавали“, тврди она. Саветује зато да се већ при првом аларму присетите нечег лепог што ће вам се догодити у току дана и тако се мотивишете да одмах искочите из кревета. Туширате се врућом водом пре спавања Можда мислите да ће вам дуго туширање врућом водом помоћи да се опустите пре спавања, али постоји и друга страна медаље. „Иако врући туш опушта мишиће, он такође подиже температуру тела, због чега ћете теже утонути у дубоки сан током којег се ваше тело опоравља и прикупља енергију за идући дан“, упозорава Оливија, преноси Дејли мејл.

Ово можете да исправите тако да се туширате најмање сат пре одласка у кревет или да туширање оставите за ујутро кад ће вам помоћи да се разбудите. Претерујете с алкохолом Истраживања о поремећајима у спавању показала су да већа конзумација алкохола утиче на пораст умора у току дана. „То није нимало изненађујуће јер је главни састојак алкохола шећер, који стимулише тело и на нас утиче слично као кофеин“, тврди Оливија, те саветује да алкохол не пијете бар три сата пре одласка на спавање.