Почетна » 7 препорука за весело пролеће
Здравље Сениор свет

7 препорука за весело пролеће

Свима су нам добро познати симптоми пролећног умора, па је право време да се изборимо с тмурним мислима и уживамо у топлим зрацима сунца. Ево неколико једноставних савета како нам рекреација, добар сан и лагана исхрана могу донети налет енергије овог пролећа

ДИШИТЕ ПУНИМ ПЛУЋИМА

– Проветравајте дом сваког дана. Најпре се постарајте да спавате у добро проветреној просторији, а потом и да током дана освежавате дом честим проветравањем.

– Основа здравља је правилно дисање. Прочистите плућа повременим дубоким удисајима. Пожељно је да прошетате негде у природи, макар то био и оближњи паркић.

– Украсите свој дом зеленим биљем које упија угљен-диоксид и повећава количину кисеоника у ваздуху.

ХИДРАТАЦИЈА

– Јутро започните тако што ћете одмах након буђења попити чашу или две воде. Млаке, хладне, с мало лимуна или без њега, изаберите шта вам прија. На тај начин ћете „умити“ тело изнутра и избацити накупљене токсине.

– Практикујте јутарње туширање, да дан започнете свежи и расположени.

– Помозите свом телу да и током дана остане хидрирано и побољшајте циркулацију тако што ћете попити око десет чаша воде (два литра).

РЕКРЕАЦИЈА

– Нема ничег здравијег од редовног вежбања на свежем ваздуху.

– Вежбајте најмање пола сата сваког дана. Није важно да ли је то лагана или жустра шетња, јога, џогинг, плес, битан је континуитет.

– Сваки вид рекреације умањује стрес и депресију, обнавља енергију, побољшава сан и јача кости и мишиће.

СВЕТЛОСНА ЕНЕРГИЈА

– Подигните ролетне, размакните завесе и испуните дом сунчевим зрацима. Светлост доноси лепше и ведрије расположење, а осунчане просторије одишу енергијом и топлином.

– Проведите најмање пола сата изван куће, на сунцу. Уз умерено сунчање, с адекватном заштитом.

ПРОНАЂИТЕ ЖИВОТНИ БАЛАНС

– Најтеже је у свему пронаћи баланс. Трудите се да живите уравнотежено. Испланирајте време за сваку активност, било да је у питању посао, одмор, рекреација, дружење или хоби.

– Дружите се, посећујте пријатеље, организујте заједничке активности. После напорног рада приуштите себи квалитетну паузу и увек оставите време за предах.

– Познато је колико дуван, алкохол и кофеин штете организму. Чините добро свом организму, а уколико сте пушач, чините то с мером.

РЕГЕНЕРИШИТЕ ТЕЛО СНОМ

– Ноћ служи за починак. Организму је у просеку потребно шест до осам сати сна. Идеално време за одлазак на спавање, како би се тело у потпуности регенерисало од замора накупљеног током дана, јесте најкасније у 22 часа.

– Покушајте да на спавање одлазите у устаљено време јер ћете на тај начин активирати „природни“ аларм и ујутро се будити освежени и орни за нове победе.

ХРАНА ЗА ДУШУ И ТЕЛО

– Подарите свом телу оброке богате биљним влакнима и хранљивим материјама.

– Комбинујте кувана јела с порцијама свежег воћа и поврћа (термички обрађена храна не би требало да чини више од 30 одсто комплетне исхране).

– Планирајте оброке увек у исто време, с размацима између оброка од три до четири сата.

– Нека доручак и ручак буду основа дневног менија, док би вечера требало да буде лагана.

– Избегавајте да једете гледајући телевизију. Радије пустите опуштајућу музику док припремате храну.

Пише Александра Димић

 

Ознаке