Почетна » Ако имате осетљив желудац за лекове, поштујте ТРИ правила
Фармацеут Вести

Ако имате осетљив желудац за лекове, поштујте ТРИ правила

Многи људи због остељивог желуца тешко подносе лекове који умирују бол и боре се против запаљења. Они често трпе једне тегобе да не би створили друге и годинама живе у зачараном кругу бирајући “између два зла”.

Професор др Срђан Пешић, фармаколог Универзитетског клиничког центра у Нишу, каже да постоји решење:

– Постоје лекови из групе аналгетика који не ошетећују слузокожу желуца као неки други из ове групе. То значи да би особе са гастритичним тегобама требало да користе диклофенак, нимезулид и мелоксикам. Ово наравно није строга подела, али њихови нежељени ефекти су знатно блажи. Код пацијената који имају проблема са желуцем могу да помогну и целекоксиб, валдекоксиб и еторикоксиб и други из ове подгрупе, али проблем са њима је тај што могу да погоршају нека кардиоваскуларна обољења.

Код лекова из ове групе морају да важе три правила. Прво је да се користе само онда кад је неопходно. Друго да се користе у најмањој могућој дози и на крају да њихова употреба траје кратак временски период.

Иако нема прецизних података за Србију, сматра се да је скоро 200 смртних случајева годишње повезано са превеликом и нерационалном употребом аналгетика и других антиимфламаторних лекова, због њиховог лошег дејства на органе за варење.

– Управо због тога је претходна клиничка пракса да се ацетилсалицилна киселина користи и у примарној превенцији кардиоваскуларних обољења скоро потпуно прекинута, осим код аритмија и ангине пекторис – каже професор Пешић. -Кардиолошка удружења су оставила овај лек као основни у секундарној превенцији само после инфаркта или шлога.