Почетна » Ако не осећате мирис то не мора да буде корона, већ ТИХИ УБИЦА
Фармацеут Вести

Ако не осећате мирис то не мора да буде корона, већ ТИХИ УБИЦА

Висок холестерол у Србији често називају и убицом бр. 1 због огромног броја људи који болују од овог стања, као и „тихим убицом“ због одсуства симптома, међутим нека истраживања побијају ову теорију.

Према једној студији, дисфункција чула мириса може да указује на висок ниво ових масноћа. Ово је откриће је посебно важно сада, будући да је један од најчешћих симптома ковида, управо губитак ових чула.

Шта је опасан холестерол?

Када говоримо о повишеном холестеролу, обично мислимо на високе вредности ЛДЛ, односно „лоших“ масноћа које су у директној вези са кардиоваскуларним обољењима, али и бројним другим. Нажалост, овај главни узрочник болести срца и крвих судова често се отркије тек када се стање погорша. Истраживања сугеришу да промене у сензорним, односно чулним функцијама могу да указују на висок ниво холестерола.

Истраживачи у студији објављеној у „Журнал оф Нутришн“ испитали су везу између дисфункције укуса и мириса и концентрације холестерола у крви. Истраживање је спроведено у Кини над 12.627 испотаника, од чега је 10.418 било мушког и 2.209 женског пола.

Спроведено је велико истраживање у Кини

Испитаници су подељени у три групе на основу тога колико је степен поремећаја мириса и укуса, у распону од 0 (најбољи) до 2 (најгори). Истовремено су свима урађене основне анализе крви – укупни холестерол, ЛДЛ холестерол, ХДЛ холестерол и триглицериди. У „једначину“ су укључени параметри као што је пол, образовање, пушење, конзумирање алкохола, гојазност, историја кардиоваскуларних болести, рака и повреда главе.

Дисфункција мириса указује на холестерол

Закључак студије је да је дисфункција мириса и укуса повезана са високом вредношћу укупног холестерола.

„У овој великој студији, хемосензорна дисфункција, односно способност откивања хемијских стимулуса као што је мирис, била је повезана са већом концентрацијом укупног холестерола код одраслих Кинеза“, закључили су истраживачи.

Дисфункција је када слабије осећате мирис

Када се каже дисфункција, то може да значи да уопште не осећамо или слабије осећамо укусе и мирисе. Могуће је и да имамо и другачији доживљај укуса и мириса, да нешто што је слатко, заправо осећамо као кисело, а оно што је реско нам мирише „благо“.