Почетна » Ако не зевате када и други то може да буде велико упозорење!
Друштво и ми Вести

Ако не зевате када и други то може да буде велико упозорење!

Површност, нарцисоидност, патолошко лагање, недостатак осећаја кривице и емпатије су особине које могу да наговесте да ли је неко психопата.

Веза између психопата и зевања?

Али студија објављена у академском часопису Personality and individual differences, открила је да постоји веза између психопата и зевања.
Тестирали су људе како зевају, да ли зевају када виде другог да зева
Истраживачи са Универзитета Бејлор у Тексасу урадили су психолошко тестирање 135 испитаника, а затим су спровели експеримент у којем су их изложили зевању.
Кад видите другог човека да зева, да ли и ви то учините после неколико секунди? Колико сте издржали без зевања? Првих пет секунди? Или све до краја? Ако сте се пре краја нечијег зевања такође препустили томе, нисте психопата. Али, ако нисте, могли бисте бити.

Зевање има везе са емпатијом

Истраживачи сматрају да то има директну везу с емпатијом. Један од знакова да сте психопата је недостатак саосећајности према другим људима. Познато је да је емпатија један од кључних психолошких фактора који могу да доведу до „заразе“ зевањем.
Психопате је немогуће уплашити
Али стручњаци нису тестирали само зевање испитаника, већ су се бавили много дубљом анализом. Испитивали су и колико лако могу да се уплаше јер је психопате тешко преплашити. Што је мања вероватноћа да се неко уплашио, постоји мања шанса да ће зевати.
– Наравно, ово није дијагностички алат за психопатију, али представља занимљиву везу која показује како те особине личности на неочекиване начине утичу на различита понашања – каже професорка и научница Џенифер Голбек.
Дакле, можете да се опустите! Само зато што нисте зевали кад сте видели неког другог да то ради, не значи да у вама чучи психопата и поремећена личност. То је вероватно само знак да нисте саосећајни, да не допуштате емоцијама да утичу на ваше одлуке и ометају вас у раду.