Почетна » Ако пријатељи никада немају времена за вас: Размислите, да ли их оптерећујете проблемима?
Занимљивости Психолог Вести

Ако пријатељи никада немају времена за вас: Размислите, да ли их оптерећујете проблемима?

Пријатељ није психотерапеут!

Пријатељ је ту и у добру и у злу, велика подршка и неко коме можете безрезервно веровати. Али некада се дешава да вас доживљава као бесплатног психотерапеута, зове вас само када има проблем и када му је потребно да га неко саслуша и посаветује.

Амерички стручњаци за ментално здравље истичу да пријатељ није замена за психотерапеута и да је потребно поставити јасне границе у таквим односима.

Ако им не кажете колики емоционални терет можете да поднесете у пријатељству и да сте дошли до те границе – они вероватно неће знати како се осећате. Уместо да чекате да то сами схвате, реците им то без устручавања.

Будући да пријатељу не можете да будете терапеует, онда га бар посаветујте да потражи стручну помоћ. На пример: “Стварно не знам како бих ти помогао, а желим да ти будем подршка. Познајем некога ко би могао много више да ти помогне од мене”.

У сваком односу, па и пријатељском, најважнија је искреност. Без обзира на добре намере, увек постоји могућност да га ваш савет одведе у погрешном правцу. Зато је важно бити искрен и према пријатељу и према себи јер је то у најбољем интересу свих, наглашавају стручњаци.