Почетна » Ако вас СТОПАЛО боли дуже од неколико дана идите на преглед
Физиотерапеут Вести

Ако вас СТОПАЛО боли дуже од неколико дана идите на преглед

Бол у стопалу, непосредно иза прстију, који се јавља приликом хода, физичке активности или након ношења високих потпетица најчешће је узрокован упалом метатарзалних костију.

Доктор Немања Славковић, ортопед Института “Бањица” каже да су у случају ових болова веома ефикасни улошци за стопало који растерећују његов предњи део:

Ако бол не пролази неколико дана

– Упала метатарзалних костију сама по себи не представља озбиљно стање, али могуће је да дуготрајно утиче на радну, посебно спортску активност. Зато је преглед код ортопеда неопходан, нарочито уколико бол не пролази након неколико дана смањених активности. Јер, само специјалиста ортопедије може да искључи неки други узрок бола у овој регији, као што су различити деформитети стопала, Мортонов неурином или стрес прелом мататарзалне кости.

Гојазни су најугроженији

Упала овог дела стопала није ретка код људи који трче, али је она често и последица неодговарајуће обуће, укључујући ту и ципеле са високом штиклом.

– Гојазне особе, као и пацијенти који болују од реуматоидног артритиса или гихта, такође су склони метатарзалагијама – каже др Славковић. – Бол је присутан целом ширином стопала, непосредно иза прстију, пролази након мировања и прекида контакта са подлогом, а појачава се током стајања или трчања, посебно у фази одбацивања предњим делом стопала. Најчешће, и веома успешно, ово стање лечи се смањењем активности у периоду од 10 до 14 дана, локалним хлађењем и употребом нестероидних антиинфламаторних лекова.