Почетна » Ако волите стари Египат, идите у Беч!
Вести из света

Ако волите стари Египат, идите у Беч!

Музеј папируса у Бечу који се налази у оквиру Аустријске националне библиотеке представиће највећу поставку античких докумената на свету. Након опсежног реновирања музеј се отвара за посетиоце од 4. маја 2021. године. Изложбени простор је проширен, модернизован и употпуњен великим зидним илустрацијама и новим светлосним концептом.

Како би се омогућило разнолико искуство за различите циљне групе, стална поставка музеја је проширена са више медијских пунктова, аудио водичем на немачком и енглеском језику и водичем за глуве особе, просторијом за доживљај античког култа мртвих и простором за децу. Посетиоци имају могућност да се информишу о раду папиролога, античкој настави, језицима и писмима који су заступљени на папирусу и магичном Сатор квадрату.

Музеј папируса је основан крајем 19. века, а на тренутној локацији у Аустријској национланој библиотеци налази се од 1999. године. Збирка чини више од 180.000 предмета и спада у најважније институције света у области папирологије. Она је у целости уврштена у међународни регистар Унеска „Сећање света“ 2001. године. Поновно отворени Музеј папируса ће представити 400 оригиналних предмета из 3.000 година писане историје.