Почетна » Аквафаба – најбоља замена за јаја
Нутрициониста Вести

Аквафаба – најбоља замена за јаја

Сваке године број аргумената у прилог биљној исхрани расте експоненцијално.

Научници једногласно тврде предности биљне исхране, редови вегана масовно расту, а на полицама прехрамбених продавница појављују се многи алтернативни производи. Ако није тешко пронаћи замену за кравље млеко, онда је са јајима ситуација компликованија.

Али вегани и људи који су алергични на кокошја јаја (а то је врло честа појава) не треба да очајавају и не одбијају колаче у чијим рецептима се готово увек могу наћи јаја. Најдоступнији еквивалент на биљној бази је аквафаба, у суштини вода у којој су се кували сланутак или друге махунарке.

Течност из конзервираног сланутка, зеленог грашка или белог пасуља такође се рачуна. Садржи пуно протеина, због чега се може умутити у густу пену, слично протеинима из јаја. Акуафаба се може користити за прављење било ког веганског пецива, од палачинки и мафина до француских макарона и мусева.

Било који рецепт се може прилагодити, с обзиром да је 1 протеин у просеку 30-40 мл аквафабе.