Почетна » Алергије код мачака: све што је потребно да знате
Вести Сениор свет

Алергије код мачака: све што је потребно да знате

Велики број ствари из нашег окружења може да изазове алергијске реакције, а као савестан власник важно је да будете упознати са њима, као и да знате да препознате симптоме алергија како бисте били у стању да помогнете својој мачки. Будући да мачке не могу да комуницирају с нама речима, важно је да обратите пажњу на дате симптоме, јер неке алергије могу бити само непријатне, док друге могу и да угрозе живот мачке.

Шта су заправо алергије?

Алергије су преосетљиви имунолошки одговори на иритансе који се налазе у ваздуху, храни и другим супстанцама. Алергије се у једнаком обиму могу јавити код мачића и одраслих јединки.

Симптоми алергија

Бројни иританси могу изазвати алергијске реакције код мачака, а свака од њих може имати другачији одговор на те иритансе. Док ће неке мачке показати само један симптом, код других се може јавити читав низ. Најчешћи симптоми укључују:

Свраб, губитак длаке, отежано дисање, црвенило или иритацију на кожи, оток, кијавицу, повраћање, кашљање, кијање, грицкање шапа или врха репа
Симптоми алергија који утичу на дисање код мачке су најозбиљнији. Због одговора тела на алерген, мачка може имати великих проблема са дисањем због отока на лицу, у грлу или носној шупљини. Оток даље може довести до кашљања, грчева, несвестице, па чак и смрти, ако се не предузму хитне мере. Свраб, губитак длаке, црвенило и иритације на кожи, као и жвакање шапа или репа су чести симптоми код мачака које су алергичне на буве, храну или полен. Жвакање је метода којом се мачка труди да ублажи нелагодност коју осећа, због чега следи губитак длаке на датим местима. И на крају, због алергија мачка може да има проблема са стомаком, при чему долази до озбиљних упала које се манифестују у облику дијареје и повраћања.

Узроци алергија

Полен – различите врсте трава, дрвећа и корова на којима се налази полен могу изазвати алергије код мачака.

Храна – сматра се да су алергије на храну треће по реду учесталих код мачака. Најчешће су мачке алергичне на пилетину, говедину, млечне производе, рибу и јаја.

Буве – уједи бува доводе до иритантних алергијских реакција које прате црвенило, губитак косе и свраб.

Лекови – мачке могу бити алергичне на средства против бува, шампоне, па чак и вакцине.

Средства за чишћење – детерџенти, прашкови, спрејеви за дезинфекцију и слични производи доводе до појаве алергија код мачака.

Дим – дувански дим, као и дим из пећи или камина може да буде узрок мачијих алергија.

Различите површине – тканине, гума, пластика и бројне друге површине могу довести до алергија.