Почетна » Антибиотике не треба пити до краја
Здравље Вести

Антибиотике не треба пити до краја

Стручњаци сада тврде да пацијенти треба да престану да узимају антибиотике кад се осете боље, уместо да потроше преписану кутију или бочицу до краја, пише Гардијан.

Правило да лек треба попити до краја дуго се држало у свести јавности. Традиционално се пацијентима саветовало да до краја попију свој лек, јер се сматрало да ће бактерија која узрокује болест мутирати и постати отпорна на антибиотик, уколико се узме премало лека.

Група стручњака сматра да је то погрешно и истичу да пацијент треба да престане да узима антибиотике ако осећа побољшање. Мартин Лувелин, професор за инфективне болести медицинске школе Брајтон и Сасекс, и његове колеге кажу да је „идеја да рано прекидање третмана подстиче отпорност на антибиотик није подржана доказима, док узимање антибиотика дуже него што је потребно увећава ризик отпорности“.

Постоје неке болести код којих бактерија може постати отпорна на лек уколико се не узима довољно дуго. Очигледан пример за то је туберкулоза. Али, већина бактерија које узрокују болести код људи могу се наћи на нашим рукама и не наносе штету, типа E. Coli и staphulococcus aureus. Људи се разболе само кад бактерија уђе у крвоток или желудац. Што су дуже бактерије изложене антибиотицима, већа је вероватноћа да ће развити отпорност на лек.

Стручњаци указују да је идеална дужина третмана антибиотицима премало истраживана, а случај варира и од пацијента до пацијента, те зависи и од узимања антибиотика у прошлости. У болници се пацијенти могу тестирати да се види кад да престану с узимањем лека. Ван болнице, где понављање таквих тестова није изводљиво, пацијентима је боље саветовати да престану с антибиотицима кад се осете боље, кажу сада стручњаци.

Други стручњаци за инфективне болести подржали су групу професора Лувелина.

– Увек сам мислио да је нелогично рећи да рани престанак узимања антибиотика доводи до отпорности на лек. Нови извештај подржава идеју да антибиотике треба користити умерено. Скраћење третмана антибиотицима смањује вероватноћу развијања отпорности на лек – каже Питер Опеншо, председник Британског друштва за имунологију.

Елисон Холмс, професорка за инфективне болести Краљевског колеџа у Лондону, каже да је велики ауторитет у том пољу, професор Харолд Ламберт, указао на исту ствар још 1999, у чланку названом „Не настављајте с узимањем таблета“.