Почетна » АРОНИЈА чувар срца
Здравље Вести

АРОНИЈА чувар срца

На ком год делу планете да живите, аронија је права биљка за гајење. И лековита и отпорна, ова воћка подноси зиме до -47 степени Целзијуса, а ништа јој не могу ни суша, инсекти, загађење, ни болести. Отпорна је на штеточине па не захтева употребу пестицида, те је 100% еколошка биљка. Као храну и лек, први су почели да је користе северноамерички Индијанци. Плодове су сушили, млели и мешали их са животињском машћу и осушеним месом. Сушени плодови били су храна за зиму и лек против желудачних и цревних тегоба. У Европи је привукла пажњу због своје лепоте, јер су њени бели цветови једни од најлепших које грмолике биљке могу да имају. Црноплодна аронија је 1972. добила награду Краљевског вртларског удружења у Енглеској.

Бројке

100 грама зрелих плодова ароније садржи:

16.100 ОРАЦ* јединица, док је

4.000 јединица дневна потребна доза за заштиту ткива

25 грама – дневна доза коју стручњаци препоручују да се унесе у организам

* мерна јединица антиоксидантне активности биолошке супстанце

ЛЕК

12 бенефита за здравље

Аронија садржи све есенцијалне нутријенте – витамине Ц, А, Е, Б (1, 2, 3, 5, 6 и 9), а богата је и минералима – цинком, гвожђем, калијумом, калцијумом, манганом, фосфором и јодом. Захваљујући антоцијанину има највеће антиоксидантно дејство међу свим бобичастим и орашастим воћем. Истраживања руских научника су показала да она поспешује излучивање тешких метала, као и радиоактивних супстанци из организма, али аронија има и ове бенефите.

 1. Помаже у борби с канцером
 2. Штити организам од слободних радикала
 3. Спречава дијабетес
 4. Снижава крвни притисак
 5. Смањује упале
 6. Добра је за мршављење
 7. Штити имуни систем
 8. Побољшава здравље очију
 9. Успорава старење
 10. Стимулише опоравак тела
 11. Побољшава пробавни процес
 12. Поспешује зарастање рана

Савет +

Замрзавање нема негативан утицај на квалитет сока јер аронија одлично подноси ниске температуре, па ће после одмрзавања постати још сочнија, са више сока него кад је свежа. Најбоље је одмрзнуту аронију процедити или пропустити кроз машину за млевење меса, да би се добио прави матични (хладно цеђени) сок. Не треба да се додаје конзерванс. Препорука је да се пије без шећера и других заслађивача.

Да ли сте знали да…

* после нуклеарне експлозије у Чернобиљу коришћена је за ублажавање последица радијације

* чај од ароније прво је почео да се пије на енглеским дворовима, где је важио за један од квалитетнијих и скупљих напитака и пила га је само елита

* сок од сибирске ароније препоручује се код свих (и потребних и популарних) безглутенских дијета јер уопште не садржи глутен

Ознаке