Почетна » Атером се уклања само хируршки и то ЛАКО, али под једним условом
Дерматолог Вести

Атером се уклања само хируршки и то ЛАКО, али под једним условом

Када се појави израслина на кожи која нас не боли, углавном на њу и не обраћамо пажњу. Тек када и ако почне да се увећава, почиње да расте и наша забринутост.

Tо је знак да треба да се јавимо лекару, јер oчигледно постоји проблем који би могао да се дијагностикује као атером – бенигна израслина на кожи и поткожном ткиву која настаје појачаним лучењем лојне жлезде и формирањем капсуле око масног садржаја. Дерматовенеролози објашњавају да, пошто је смештен у последњем слоју коже – дерму, још се назива и дермална циста.

– Атероми су неканцерогене цисте коже – каже др Светлана Минић, дерматовенеролог. – Цисте представљају врећаста проширења у кожи која садрже течни или полутечни садржај. Најчешће се могу наћи на лицу, косматом делу главе, иза ушију, на врату, али појављују се и на торзу.

Међутим, атером се може појавити и на било ком другом делу тела и не би требало да га игноришемо.

Када је у питању величина ове израслине, она варира и може да буде од само једног милиметра до чак неколико центиметара. Специфично је то да се атером углавном споро увећава током времена, када пацијент и одлучи да се обрати за помоћ лекару.

Многи, ипак, одуговлаче са тим јер га региструју само као естетски проблем, а како ове израслине на кожи нису болне, време за одлагање се још више продужава. Не мора да буде опасна појава, али све се мења ако почну да боле, што сугерише само једно – да је дошло до упале.

Како се дијагностикује атером?

– Приликом прегледа код дерматовенеролога. Ако постоји сумња у вези са малигнитетом, могу да се раде и друге анализе, као што је ултразвучни преглед. Све се разрешава на прегледу – наводи др Минић.

Већину пацијената брине начин на који се овај проблем третира. Већина би да избегне хируршку интервенцију, пошто мисле да ће им се атером свакако вратити, само сада на неком другом делу тела. Међутим, др Минић каже да је захтев неизбежан.

Атером се уклања хируршки. Приликом интервенције потребно је уклонити све делове, јер у случају да остане део опне, може поново да се појави – објашњава дерматовенеролог.

Једино атером на којем није дошло до упале, може хируршки одстранити. Када је атером упаљен и тиме промењеног изгледа, прво се третира антибиотицима.