Почетна » Бако, имаш ли пара?
Порука +

Бако, имаш ли пара?

За септембар се слободно може рећи да је месец у коме је много и прилика и ситуација за међугенерацијску солидарностна делу. Тада многа деца, обично у тридесетим и четрдесетим годинама, показују повећано интересовање за слободно време својих родитеља и број неисписаних чекова које чувају за посебне прилике. Унучићи крећу у школу, треба помоћи око куповине уџбеника, гардеробе али и око кувања, чувања деце, домаћих задатака и спремања зимнице.Звучи ли вам познато?

И ако ово може да има шаљив призвук, остаје свима добро знана чињеница да у данашње време све више породица с рачунима излази на крај уз помоћ бака и дека, чије пензије можда нису високе, али су редовне. Многи млади мисле да старијим људима није потребно много тога и да треба финансијски да помажу својим најближима. И то је у реду, уколико вам то причињава задовољство и док је помоћ на добровољној бази. Али не смете дозволити да то пређе у искоришћавање или у најгорем случају злостављање. Нажалост, тога има много више него што мислимо.

Често се каже да је злостављање старијих добро чувана породична тајна, нарочито кад се ради о особама које су лошијег здравственог стања, слабије покретне и зависне од туђе помоћи. Иако можда финансијски ситуирани, у страху да не буду препуштени сами себи, старији могу да дођу у ситуацију да против своје воље дају део пензије, уступе стан или другу имовину на бесплатно коришћење, измене тестамент или поклањају своју уштеђевину и драгоцености из породичне шкриње. Још страшније је што многи од њих не траже заштиту, нити се коме пожале на своју патњу, чак и онда кад су жртве кривичних дела. Постоји и много других примера мање драстичних облика искоришћавања. Колико вам се пута десило да одустанете од одласка на село, у бању или куповине нове обуће како бисте изашли у сусрет потребама других чланова своје породице?

Не смете да мислите да немате избора. Ви сте једина особа која има право да одлучује шта ће урадити са својим новцем и имовином, и нико не сме да вас уцењује или присиљава да радите оно што не желите. Ви сте свој радни век завршили, зарадили своју пензију, свој лични мир и нико не сме да вас ставља у неравноправан положај. Будите великодушни, поделите своје искуство, годинама стицану мудрост, помозите својим најближима, али немојте дати да вас искоришћавају. Колико ћете дати, ви одлучујете! Дајте унуцима понекад савет за уштеду. Понудите се да чувате унуке, али немојте жртвовати свој приватни живот, интересовања или дружење с пријатељима. Имајте на уму да својим понашањем дајете пример млађим генерацијама, јер сви ми несвесно прихватамо моделе понашања којима смо окружени.

Борба за равноправност почиње на личном нивоу свакога од нас, а Повереник за заштиту равноправности и сви запослени у нашој институцији искрено и посвећено раде на сузбијању свих облика дискриминације, нарочито оне по основу старосног доба коју старији људи неретко доживљавају у различитим областима живота. Важно је да знате да вам нико не сме ускратити ваша права због ваших година, пола, здравственог стања или другог личног својства. Уколико ипак дођете у ситуацију да будете изложени дискриминацији и неправедном поступању, позивамо вас да одмах контактирате с нама како бисмо што пре реаговали.