Почетна » Банана као свемоћни леко, ево које проблеме решава
Здравље Вести

Банана као свемоћни леко, ево које проблеме решава

Фото: Пиксабеј

Три врсте шећера и обиље влакана разлози су због којих банана искаче из шаблона брзопотезних извора енергије. Осим храњиве вредности доказана је њена свемоћ у отклањању бројних тегоба код којих иначе најчешће посежемо за таблетом…

  1. Надутост и затвор

Банане садрже пектин, који убрзава пробаву и подстиче избацивање токсина и тешких метала из тела. Осим тога, њихово деловање је пробиотско и стимулише рад црева. Сви ови фактори подстичу рад пробаве и смањују надутост, док влакна из меканог плода разбуђују црева и делују попут природног лаксатива на затвор.

  1. Стрес

Називају га болешћу модерног доба, јер непрестано оставља велике последице на наше здравље. Стрес убрзава метаболизам, при чему пада ниво калијума у организму. Равнотежу је могуће успоставити помоћу једне банане, која у себи садржи довољно калијума који ће помоћи у нормализацији откуцаја срца, слању кисеоника у мозак и регулисању оптималне количине воде у телу.

  1. Крвни притисак

Познато је да велики унос натријума, а мали унос калијума има негативан утицај на крвни притисак. Због тога је важно тело опскрбити великом количином калијума, коју садрже банане. Свако јутро препоручује се да поједете једну банану, која ће притисак одржавати на дозвољеној граници идеалног.

  1. ПМС

Банане обилују витамином Б6, који повољно утиче на ниво глукозе у крви, а доказано је како витамин из Б заједнице код ПМС-а успешно редукује проблем болних и напетих груди, промене расположења и накупљања воде у телу.

  1. Депресија

Састојак банане је триотофан, облик протеина који поспешује отпуштање серотонина, познатог као хормона среће. Наиме, само једна банана је довољна да ниво серотонина скочи, након чега настаје осећај смирености и задовољства.