Почетна » Бапске приче – истина или мит?
Занимљивости Вести

Бапске приче – истина или мит?

Фото: Пекселс

У нашем народу постоје многа сујеверја и велики број легенди, али ипак неке од свих тих прича заправо имају и доказ о истинитости. Наука се бавила неким од бапских прича, а дошло се до закључка да су ове приче – истините: Пилећа супа лечи Почетак прехладе и прва мера опреза – пилећа супа. Свака бака сматра да је пилећа супа лек за прехладе и упале, а сада постоји и научни доказ да је то истина.

Иако пилећа супа неће у потпуности излечити прехладу, она има “моћ” да ублажи симптоме. Научници су истраживањем дошли до закључка да пилећа супа успорава активности белих крвних зрнаца, који су одговорни за изазивање упала. Тако да – пилећа супа јесте лек. Клин се клином избија Мамурлук као последица превише алкохолног пића претходног дана, лечи се на различите начине. Наравно, постоји бапска прича и о томе – како се најбоље лечи ово стање. Уколико сте превише пића попили претходног дана и устали са мамурлуком, народна изрека каже – “клин се клином избија“, што значи да би одмах ујутру требало да попијете мању дозу алкохола како би вам било боље.

Иако то не звучи баш логично, научници су доказали да је истинито. Мања доза алкохола олакшава мамурлук. Међутим, овај начин лечења мамурлука може да има веома негативне последице, уколико се пречесто практикује. На пример, може довести до зависности од алкохола, чиме се ствара зачарани круг. Најбоље би било да након веће количине алкохола пре спавање попијете велику чашу воде. Или једноставно да контролишете количину алкохола коју ћете попити. Јабуком до здравља Сви стално понављају како је важно јести воће сваког дана, али посебно се наглашава значај јабуке у исхрани, како би она била што здравија. Кажу да је једна јабука сваког дана довољна како бисмо били што даље од доктора. Међутим, доказано је да није само случајност што се баш јабука издваја од свог воћа и што се предлаже по једна сваког дана како бисмо одржали своје здравље на високом нивоу. Према истраживању научника из Велике Британије, могло би да се спречи или одгоди више од 8.500 срчаних и можданих удара годишње уколико би сваки становник ове државе изнад 50 година једном дневно појео по једну јабуку.

Бројање оваца пред спавање Често је најефикаснији “лек” против несанице наших бака – бројање овчица затворених очију. Али колико то заправо може да помогне при потешкоћама у спавању? Несаница је често повезана са анксиозним мислима које нам заправо не дају да заспемо. Овчице могу бити одлично одвраћање пажње од таквих мисли, које нас муче и одржавају будним. Када затворимо очи и почнемо да бројимо овце ми их у том моменту и замишљамо, а управо та визалузација је најбољи пут у “земљу снова”. Крив је пун месец Према још једној бапској причи – деца мало побенаве када је пун месец. Ова прича постоји већ вековима у нашем народу, али да ли је то случајност или истина? Прича о утицају пуног месеца на понашање људи и животиња каже да је уобичајно да у том периоду често долази до промена расположења. Једна студија коју су спровели научници показује да неких људи имају потешкоћа при спавању када је пун месец, али остале утицаје, које према бапским причама има пун месец, као што су плодност, понашање и остало, научници тек треба да истраже и докажу