Почетна » Бели лук и још ТРИ природна антибиотика које треба да има свака кућа
Фармацеут Вести

Бели лук и још ТРИ природна антибиотика које треба да има свака кућа

Представљамо вам природне лекове које морате имати у својој кућној апотеци.

Антибиотска дејства белог лука позната су од давнина, а поред њега постоји још природних лекова који помажу код разних болести попут прехладе, грипа, зубобоље, разних респираторних инфекција.

Поред тога, ови природни производи и те како позитивно утичу на имунитет, јачајући одбрамбени механизам организма.

Поред белог лука, ово су најмоћнији природни антибиотици, које би требало имати у кућној апотеци.

Мед

За мед се зна да има антимикробна својства. Такође, он је одличан за третирање упала дисајних путева, али и за превијање рана. Мед садржи органске киселине, минерале у траговима, антимикробна једињења, витамине Ц, А и бета-каротен, као и све минерале Б-комплекса.

Поред тога, мед садржи и високу концентрацију хидроген пероксида и мравље киселине који имају антибактеријска својства.

Чајевац

Етерично уље ове биљке такође има антибактеријско дејство. Помаже код атлетског стопала, гљивичне инфекције ноктију, херпеса, свих кожних упала, укључујући акне, ране и опекотине, као и у лечењу тврдих и болних чирева. Такође, етерично уље чајевца одлично је и у уклањању перути.

Ипак, за разлику од других природних антибиотика, чајевац се никада не сме узимати орално јер може да узрокује озбиљне нуспојаве, а код примене на кожи треба га разредити јер може да изазове алергијску реакцију, зато што је много јако.

Жалфија и мајчина душица

Обе ове биљке имају јака антисептичка дејства, и најчешће се употребљавају код упала грла, укључујући и бактеријску ангину. Орално се могу узимати и за упале горњих и доњих дисајних путева, а код кожних упала примењују се споља.

Жалфија се препоручује као течност за испирање упаљених десни а помаже и код афти, док је мајчина душица изванредан лек против кашља јер код продуктивног кашља подстиче искашљавање, а суви кашаљ умирује.