Почетна » Београд, 1961: Небо нам је било граница
Времеплов

Београд, 1961: Небо нам је било граница

 

Фотографије Фото-документација Борбе, документариста Слободан Ковачевић

Забрањено преузимање фотографија 

Да ли сте чули за документарац „Хјустоне, имамо проблем“? Реч је о дебитантском филму младог словеначког редитеља Жиге Вирца, који доноси до сада неиспричану причу о Југословенском свемирском програму. Премијерно је приказан почетком 2016. у Њујорку, и увелико се, са све титлом, врти по интернету, а однедавно и на кабловским каналима. Прича о томе како је СФРЈ у марту 1961. тајно продала САД свој свемирски програм за две и по милијарде долара. Кенеди ће убрзо потом објавити да ће САД слетети на Месец и то ће трајно решити дилему ко је светски првак у свемирској утакмици.

Филм је, као и наводна Титова трговина века, мешавина докумената, домаштавања и теорије завере. Програм није функционисао, али паре су потрошене и никад враћене, без обзира на бројне посете високих америчких дипломата у наредним годинама. Чак се каже и да је потоњи извоз „југића“ у САД био компензација за испоручену мачку у џаку.

Погледајте причу, ако вас занима, али погледајте и ове документе баш из те 1961. Ексклузивни су, нема овде ни наводника ни фикције. Централна првомајска парада од пре 55 година! Сведочанство о времену у коме смо веровали да нам је небо граница.

У Фото-архиву Борбе откривено је око 250 фотографија снимљених по кишном и хладном дану у коме је, у никад дужој поворци, близу сто хиљада људи из свих крајева земље продефиловало испод трибине. На трибини Тито, Кардељ с његове десне стране, Ранковић с леве. А у поворци, поред свих родова војске, уметници и ђаци, доктори наука и хероји социјалистичког рада, културно-уметничка друштва и спортисти, чак у истом ешалону фудбалери Црвене звезде и Партизана. Па сви најмодернији производи свих највећих фабрика, фиће и спачеци, веспе и трактори. Укључујући један на даљинско управљање. И најзад, свемирски програм СФРЈ и селенити. Тако су тада звали астронауте.

Ко зна, можда је Хјустон збиља имао проблем с нама.

 

Никада ни пре ни после овог 1. маја 1961. није било толико учесника нека Првомајске параде

Титових фотографија је пуно и занимљиво је да се на некима види да је лево и десно од маршала, Ранковића и Кардеља, био брисани простор од више метара

 

 

 

 

 

 

Никада ни пре ни после овог 1. маја 1961. није било толико учесника нека Првомајске параде

 

 

Возило будућности вуче платформу с ракетом и селенитима. Тако су звали астронауте

 

Теледириговани трактор скреће поред Игуманове палате да уђе на Теразије. Даљински управљач је на крилу сувозача у џипу

И роботизација фабрика била је у најави