Почетна » Без воде се не може: Осам чаша дневно за здрав живот
Здравље Вести

Без воде се не може: Осам чаша дневно за здрав живот

Фото: Пекселс

Стара пословица каже: Док је човек здрав, и вода му је слатка. Нова пословица могла би да буде она коју нутриционисти већ годинама понављају као мантру, а гласи: Осам чаша воде на дан довољно је за миран сан. Обе се, међутим, своде на исто – без воде нема ни живота, ни здравља. Неки је пију радо и често – препоручених осам чаша у ствари је око два литра воде – а други тек онолико колико морају.

Осам чаша воде на дан нутриционистичка је мантра

Сви је уносимо и кроз оброке, као неизоставан састојак многих намирница. Немају сви људи исту потребу за течношћу, нити је она иста у различитим околностима. Старе особе ретко осећају жеђ, зими пијемо мање воде него лети, кад имамо температуру, пијемо је више него кад смо здрави… – Здрав одрастао човек требало би дневно да унесе два литра чисте воде или осам чаша. То је количина која се препоручује. Мање не би требало, а више је дозвољено. У посебним околностима, као што је пораст телесне температуре за само један степен Целзијусов изнад нормале (36,6 – 36,9 степени) неопходно је повећање уноса воде за 12–13 одсто у односу на основне потребе – саветује др Милена Пандрц, специјалиста на ВМА, чије смо изјаве у вези са здравственим аспектом пијења воде преузели с интернета. Како се вода уноси и путем хране, веома је важно шта једемо, јер проста математика, то јест пуко сабирање, не помаже много.

Четири порције воћа и четири порције поврћа укупне тежине од једног килограма садрже нешто мање од литра воде, али то, наглашавају нутриционисти, не значи да са два килограма нектарина или кајсија можемо да задовољимо дневну потребу за течношћу. Поврће, воће, сокови, газирани напици, чајеви, посебно алкохол и кафа, ни хемијски ни физички не могу да се пореде са чистом водом, па самим тим ни да је замене. То значи да у препоручену дневну дозу од два литра течности спада само чиста вода, а не укупно унета течност.

Притом, ако сте у покрету, морате да пијете бар 20 одсто више воде јер се она спорије ресорбује. Воду, саветује др Пандрц, никад не треба пити нагло, јер људи имају осетљив систем за варење. Многи народи се према води односе са страхопоштовањем јер је нема довољно и од ње буквално зависи сваки људски живот.

Пију је споро, с великим уживањем. Дан започињу шољом топле воде, коју лагано испијају, јер верују да ће тако прочистити организам. Воду не виде као средство за утољавање жеђи зато што их сваки гутљај подстиче да размишљају о добробитима које она доноси њиховом телу и мислима.