Почетна » Безазлене навике – озбиљан сигнал
Здравље Вести

Безазлене навике – озбиљан сигнал

фото: Пиксабеј

Досољавање супе пре пробања, читање краја књиге пре почетка и сличне „радње“ могу бити знак неке друге психолошке карактеристике.

Увек прочитате крај пре почетка књиге? Можда то звучи као безболна и занимљива навика, али ипак није. Стручњаци кажу да ако вам се то стално дешава, имате потребу да све ствари и ситуације држите под контролом. Истраживања показују да је у то укључен чак и страх од смрти или краја. Уколико томе нисте склони, али зато без обзира на то где се и с ким налазите, увек гласно жваћете жваку, такође треба да размислите о себи. Ова навика је из угла науке доказ незрелости и неспособности да се донесу одлуке, па се „прежвакавају“ ситуације пре него што се одлучи да се нешто уради.

С друге стране, неки људи се стално враћају кући да провере да ли су све искључили и закључали врата. Та потреба је производ несигурности, али и преосетљивости на спољне опасности које потенцијално вребају. А, ако сте од оних који стално досољавају супу иако је нису ни пробали, значи да је у природи вашег бића жеља да докажете да сте ви тај који „соли“ сопствени живот и управља собом и другима.