Почетна » Бициклом до имунитета младића
Здравље Вести

Бициклом до имунитета младића

Фото: Пиксабеј

Вежбање у трећем добу може спречити пропадање имуног система и штитити од инфекција, кажу научници.

Интензивно вежбање у трећем добу може спречити пропадање имуног система и штитити од инфекција, кажу научници који су пратили здравље 125 бициклиста дугопругаша у осамдесетим годинама живота и утврдили да њихов имунитет одговара 20-годишњацима. Професор Норман Лазарус (82) с Кингс колеџа у Лондону, који је водио истраживање, каже да кад би вежбање било таблета, свако би је узимао. Вежбање „има користи великих размера за тело, мозак, наше мишиће и наш имуни систем“.

Резултати истраживања објављени су у часопису Aging Cell. Професорка Џенет Лорд, директорка Института за упале и старење Универзитета у Бирмингему, која учествује у истраживању, каже: – Имуни систем пропада у односу на двадесете године живота два до три одсто годишње, што је разлог зашто су старији људи подложнији инфекцијама и стањима попут реуматоидног артритиса или рака. Због тога што бициклисти имају имуни систем 20-годишњака, а не 70 или 80-годишњака значи да имају додатну заштиту против свих тих стања. Научници су проучавали маркере у Т-ћелијама у крви које помажу имуном систему да одговори на нове инфекције. Њих производи грудна жлезда, која у одраслом добу почиње да се смањује.

Утврдили су да бициклисти дугих пруга у каснијим годинама производе исте количине Т-ћелија као и у двадесетим годинама живота, за разлику од неактивних одраслих особа које их производе врло мало. Научници верују да телесна активност у старијем добу помаже људима да боље реагују на вакцине и тако буду боље заштићени од инфекција попут грипа. Професор физиологије Стив Хариџ с Кингс колеџа каже да је седелачки начин живота неприродан и противан еволуцији јер су људи створени да буду физички активни. – Не морате бити такмичар да бисте имали користи. Све што вас натера на кретање помоћи ће – додаје он.