Почетна » Биљка која јача срце и смирује нервозу
Здравље Вести

Биљка која јача срце и смирује нервозу

Фото: пиксабеј

Према писаном трагу др Јована Туцакова, и цвет и лист могу да помогну у лечењу нервозе, несанице, гушења, срчаних проблема, против високог крвног притиска. Такође, помажу код грчења материце и тонуса црева.

Расте по огољеним, каменитим и сувим местима. Да би се сачувала његова лековита својства, важно је знати шта, како и када брати. До цветова се долази кад је у цвату половина отворена, а друга половина још у пупољку. Треба узбрати целе цвасти искључиво по сувом времену, још боље ако је сунчан дан и ставити их у корпе. У што тањем слоју затим их сушити на промаји и не превртати да се не би изломиле.

Осушен цвет мора да се чува добро запакован. Лист се бере млад и суши као и цвет, док се плодови убирају кад су потпуно зрели. Глог је, иначе, трновит, разгранат и отпоран грм који расте до четири метра. Листови су подељени у три до пет режњева и по ободу тестерасти, а цветови бели, ређе мало ружичасти сакупљени у мирисне цвасти сличне штиту. Истиче се мноштвом прашника црвене боје. Плод је округласта и мало дугуљаста црвена, месната коштуница са једном до три семенке. У глогињама има масног уља, шећера, лимунске, винске и других киселина, док кора садржи алкалоиде. За глог постоје и друга мање позната имена као што су бели глог, бела драча, бели трн, глоговка, оштри трн, пасји трн, чобанчица…

На нашим просторима најраспрострањенији је бели глог, у чијем се плоду налази само једна семенка. Нјегов цвет и лист најчешће се беру и продају под именом црвеног глога. Због своје већ познате лековитости, инострано тржиште све више је заинтересовано да из наше земље увезе велике количине цвета и листа глога. У свету, као што се зна, људи се последњих деценија окрећу природним путевима излечења, а ту је, чини се, глог постао незаобилазан. Уколико сте се определили да пронађете лек у чају од глога за неку своју бољку, треба да знате да дужа и свакодневна употреба може да изазове мучнину, па чак и тровање. Препоручује се да се после пет до седам дана лечења чајем направи пауза од два-три дана. Подразумева се, наравно, да пацијент за све време терапије мора бити под надзором лекара или фитотерапеута.