Почетна » Биљне капи – спас за алергије
Здравље Савети стручњака

Биљне капи – спас за алергије

 

Долазак лепог времена права је радост, али не и за оне који су склони поленским алергијама. Алергије, које су некад сматране пролазним, сезонским проблемом, данас носе озбиљан здравствени ризик. Тегобе могу бити различите, од суза и запушеног носа, па до астматичног напада. Нема прецизних статистичких података о броју алергичних особа, али се претпоставља да је у нашој земљи петина одрасле популације осетљива на полен.

Алергичним особама полен може бити узрок алергијског ринитиса, екцема, осипа на кожи, па и астме. Период вегетације уме да буде право мучење, а траје од средине фебруара до краја октобра. Већ крајем фебруара у ваздуху има полена леске, а тренутно смо у најбујнијем периоду вегетације с највише алергогена у природи.

Не постоје посебне ризичне групе кад је реч о алергији. Неко је или преосетљив на полен, или није. Нема ни одређене старосне границе: осетљиви су и деца и одрасли. Први пут алергија може да се јави у било ком узрасту, али то најчешће буде у најранијем добу. Код неких се симптоми повлаче након пубертета, али могу да трају и до дубоке старости.

Стални раст броја пацијената с алергијским реакцијама у непосредној је вези с модерним начином живљења. Изложени смо хиљадама токсина који доводе до алергијских реакција и слабљења имунитета. Претерана употреба хемикалија, адитива и хормона у производњи хране, као и живот у изолованим објектима и штетни гасови из атмосфере не погодују нашем имунолошком систему. Алергија се јавља услед сувише агресивне реакције организма на супстанцу с којом је дошао у додир преко коже или је удахнуо у тело. Најчешће и најпознатије алергијске реакције су поленска грозница и сенска кијавица.

Након првог контакта с алергенима организам ствара антитела, а код другог контакта већ створена антитела препознају наведене алергене и боре се за одбрану организма путем запаљенских реакција. Код синуса долази до јаке секреције која блокира дисајне путеве, а код астме до спазме бронхија.

Ако се поленска грозница не лечи, може да доведе до озбиљних проблема као што су астма и хронична упала синуса. Уколико и ви имате проблема с алергијом, Rumex A&S biljne kapi помоћи ће вам да синусне канале очистите од секрета насталог инфекцијом или алергијском упалом.

Осам биљака за чисте синусе и – лакше се дише!

Гордана Ђорђевић, пензионерка из Трстеника, више не болује од честих бронхитиса и кашља који су се јављали због затворених дисајних путева.

– Готово да није било јутра кад се нисам пробудила без главобоље и запушеног носа, већ годинама − каже Гордана Ђорђевић, пензионерка из Трстеника, која је уз А&S kapi, произвођача Rumex fitoterapija Прокупље, успела да санира хроничну упалу синуса, чест бронхитис и нападе кашља. − Пре тога сам примала инјекције и пила лекове, али упала је и даље била свакодневна. Онда сам случајно наишла на А&S kapi с екстратом осам лековитих биљака за санирање полипа у носу, акутног и хроничног запаљења синуса и алергијског синуситиса. Препородила сам се. Након недељу дана интензивне терапије овим капима много сам лакше дисала, а после два и по месеца третмана успела сам да очистим синусе – истиче Гордана. − Капи јесу љуткасте, али није то ништа страшно. Укапавала сам у нос по две до три капи ујутру и увече, иако пише да би требало да се укапава по пет капи једном дневно. Слуз је одмах кренула да излази и осећала сам као да ми нешто „гори” дубоко у носу. Толико ми је секрета и гноја непријатног мириса изашло, да ни сама нисам могла да верујем.

Кад је госпођа Ђорђевић, после потрошене две и по флашице, отишла да сними синусе, све је било чисто.

– Врло брзо су престале главобоље, нисам више ниједном добила бронхитис. Уз А&S капи јутра су ми потпуно другачија – каже радосно Гордана Ђорђевић.