Почетна » Битан део пролећне исхране је зеље, а ево и зашто
Здравље Вести

Битан део пролећне исхране је зеље, а ево и зашто

Фото: Пиксабеј

Доказано је да овај зелениш позитивно утиче на срце, расположење, имунитет, стварање црвених крвних зрнаца, чува кости и мишиће.

Не тако давно зеље је уз коприву третирано као „храна за сиромашне“, али то дефинитивно није истина, јер ово поврће обилује хранљивим састојцима. Зеље се посебно препоручује дојиљама, али и онима који воле неку чашћицу алкохола више.

Свеже листове зеља могуће је користити у случају благих опекотина, других упала и инфекција на кожи, свраба и убода инсеката.

С обзиром на то да не гоји, нутриционисти га препоручују свима који држе дијету. Иако има мало калорија, ово зелено поврће садржи много витамина, пре свега витамина Ц и обиље минерала (гвожђа, калијума, фосфора, калцијума).

При одабиру зеља важно је да се зна да је младо зеље много укусније него старије, које под утицајем сунца добија горчину. Када берете дивље зеље, бирајте неоштећене унутрашње листове, а пре употребе их добро оперите под млазом воде.

Иако је веома корисно за здравље, зеље може да проузрокује проблеме код особа склоних каменцу у бубрезима или жучној кеси.