Почетна » Блискост и права пријатељства продужавају живот
Здравље Савети стручњака Вести

Блискост и права пријатељства продужавају живот

Фото: Пекселс

Људи који су везани за породицу и пријатеље су срећнији, здравији и живе дуже

Научници с Харварда учинили су управо то. Истраживање развоја одраслих можда је најдуже истраживање које је икада спроведено. – Током 75 година пратили смо животе 724 мушкарца, годину за годином. Питали смо их о послу, породичним животима, здрављу. Наравно, нисмо могли знати какве ће на крају испасти њихове животне приче – објашњава познати психијатар.

– Оваква истраживања су изузетно ретка, готово сви слични пројекти се распадну у року од деценије, јер велики број људи напусти истраживање. Такође, неретко „пресуше“ извори финансирања, истраживачима неки други феномен одвуче пажњу. Дешава се и да премину и нема никога да настави започети посао. Међутим, комбинацијом среће и упорности неколико генерација истраживача, ово истраживање је преживело. Око 60, од наша првобитна 724 мушкарца, и даље су живи. И даље учествују у истраживању, а већина их је већ у деведесетим – каже Валдингер.

Како је објаснио, научници су од 1938. године пратили животе две групе мушкараца. Прва група је започела истраживање кад су били друга година студија на Харварду. Сви су завршили факултет током Другог светског рата, а потом је већина отишла у ратну службу. Друга група испитаника је била група дечака из најсиромашнијих четврти Бостона, дечаци који су изабрани за истраживање баш зато што потичу из неких од најпроблематичнијих и најугроженијих породица тридесетих година прошлог века. Већина је живела у сиромаштву, нису имали топлу, а многи ни обичну воду за пиће.