Почетна » Богати живе дуже
Занимљивости Здравље

Богати живе дуже

Живот богаташа, осим лагодности и луксуза, са собом носи још једну предност у односу на „обичне смртнике“. Богати дуже живе

Што више новца имате, то сте здравији и дуговечнији, показују студије Центра за контролу болести и Урбан Института у Америци.

Студија је поделила америчку популацију на пет група према приходима и зарадама. Испоставило се да је свака група здравија од оне испод, односно, болеснија од оне изнад.

 

Oвакав закључак је прилично конзистентан, јер студија показује да у свакој категорији, било да је реч о срчаним обољењима, артритису, болестима бубрега или шлогу, доминантност и учесталост ових обољења обрнуто је пропорционална висини прихода.

 

Другим речима, уколико особа припада групи с високим приходима, има мање шансе да оболи од ових болести. Исти феномен уочен је и кад је реч о дужини животног века. Ова студија показује и како групе с вишим примањима имају већу шансу да дуже живе.

Који су то разлози због којих сваки цент води ка здравијем и дужем животу? Доступност здравствене неге и заштите свакако је један од најочигледнијих разлога. Богаташи генерално имају боље животне услове, под мањим су стресом, а јасно је да имају и мањак егзистенцијалних проблема и брига. Аутори студије истичу да је сиромашније становништво склоније нервози, бригама, бесу, и да је изложеније стресним ситуацијама.

Долазимо до закључка да материјалне прилике диктирају квалитет живота, па је самим тим сиромаштво скупље по наше здравље.

Још један замимљив податак из ове студије показао је да особе с високим примањима знатно ређе пате од несанице. Укратко, материјално богатство је најбољи план здравствене заштите који једна земља може да понуди.

Приредила: АЛЕКСАНДРА ДИМИЋ