Почетна » Богатство продужава живот за 15 година
Занимљивости Вести

Богатство продужава живот за 15 година

Фото: Пекселс

Најбогатији Американци могу да надживе најсиромашније за готово 15 година, и тај јаз расте од 2001. године, наводи се у студији у којој су анализирани приходи и животни век.

Резултати истраживања, објављени у Часопису америчке медицинске асоцијације, засновани су на подацима више од милијарду пореских обвезника у периоду од 1999. до 2014. године, као и на званичној статистици морталитета. Јаз између дужине живота између један одсто најбогатијих и један одсто најсиромашнијих био је 14,6 година за мушкарце и 10,1 година за жене, рекао је вођа истраживачког порекла Раџ Четри с Универзитета Станфорд.

Богати су живели дуже и у периоду од 2001. до 2014. године, наводи се у истраживању, и додаје да и место живота игра велику улогу. Најкраћи животни век у САД међу најсиромашнијим слојевима регистрован је у државама Невада, Индијана и Оклахома (77,9 година), док су сиромашни најдуже живели у државама Њујорк, Калифорнија и Вермонт (80,6 година). Према подацима америчког Центра за контролу заразних болести, просечан животни век у САД је 78,8–81 за жене и 76 година за мушкарце.