Редовно конзумирање успорава старење, побољшава циркулацију и вид, зауставља почетне фазе развоја карцинома
Укусне и хранљиве, богате витаминима Ц и Б, лимунском и јабучном киселином, као и минералима, нарочито калијумом, натријумом, манганом, хромом, гвожђем и бакром, плодови боровнице прави су еликсир здравља, а посебно се препоручују у превентиви и терапији авитаминозе и хиповитаминозе, као и у лечењу дечје дијареје.
Изузетно су ефикасне и у дијететском смислу. Најбоље их је узимати у свежем стању или као сок. Сок је најбољи за испирање грла, док мармелада расхлађује болну врелину упаљених уста и ждрела. Истраживања су показала да је ово воће најбогатији извор антиоксиданаса међу 40 различитих врста воћа и поврћа. За овакав њен квалитет најзаслужнији су антоцијанини, који боровницама и дају карактеристичну боју. Истраживања су показала и да редовно конзумирање боровница успорава процес старења, побољшава циркулацију и вид, зауставља почетне фазе развоја карцинома.