Почетна » Божићни кактус је најкаприциознији на свету, ево 7 савета!
Моја башта Вести

Божићни кактус је најкаприциознији на свету, ево 7 савета!

Неко га зове „божићни кактус“ док други сматрају да је „децембар“ право име за свет који богато цвати од новембра до краја јануара.

Тешко је поверовати да постоји цвет који тако мало воли сунце, а тако пуно воду. Ипак постоји и зове се Божићни кактус или Децембар управо због склоности да пуни цват доживи у новембру и децембру.

Уколико желите да овај цвет краси и ваш дом, ево како да га негујете као прави цвећари:

  • 1. Запамтите да децембар обожава индиректно светло. Температура ваздуха мора да буде најмање 15 степени Целзијуса.
  • 2. Кад дође лето, овај цвет ставите на балкон или терасу, јер му треба ваздух. И не заборавите да га сваки дан заливате.
  • 3. Децембар спада у каприциозни цвет који не сме да се дира у сезони цветања: ако током цветања преместите саксију или је чак окренете, он ће зауставити цветање.
  • 4. Кад дође пролеће, децембар опскрбите са ђубривом за цвеће. Биљка ће највише да расте и листа током лета, па је тада ђубрите два пута месечно. Престаните да је прихрањујете у септембру.
  • 5. Никад не сеците маказама или ножем вишак младица, већ их откините руком. Биљке које се овако формирају, лепше и богатије цветају.
  • 6. Децембар се пресађује крајем фебруара, када коначно престаје да цвета. Важна напомена: младе биљке пресадите једном годишње, а старије биље једном у 5 година. Нека саксија за децебар буде плитка и широка. Нека трећина саксије буде напуњена дренажном земљом, док остатак може бити испуњен домаћом земљом помешаном са крупним песком или уситњеним угљом.
  • 7. Почетком децембра овај цвет ставите у добро осветљену просторију, али никако на директну сунчеву светлост. Тада ће се пробудити и бујно цветати.

Савет плус:

Када децембар престане да цвета, постепено смањите заливање, ставите га на хладно и тамно место до краја марта. Пустите га да се одмори од цветања. Крајем марта биљка започиње вегетативни период, па цвет можете да пребаците на његово уобичајено место.