Почетна » Брадавице су знак да је имунитет слаб, а уклањају се лако
Дерматолог Вести

Брадавице су знак да је имунитет слаб, а уклањају се лако

Фото: Пиксабеј

Најбезбеднији начин уклањања брадавица са коже је примена течног азота.

Овим третманом дерматолози истовремено уништавају ћелију у коју се „склонио“ вирус брадавице и коагулишу крвне судове којима се она храни. Примена ове терапије не захтева анестезију и не оставља ожиљке, за разлику од хирургије, радио-таласа, електрокаутера…

Много брадавица – лош имунитет

Дерматолог Горана Исаиловић каже да када би, када се брадавице уклоне са коже, требало да се приступи јачању имунитета, јер то је једини начин да се оне више не враћају:

– Терапија течним азотом се често удружује са препаратима који јачају имунитет попут активних састојака из биљке сладић и ехинацеа. Јер, крајњи ефекат лечења зависи од имунолошке компетенције вируса који је створио брадавицу.

Брадавице су вирусног порекла

Докторка објашњава да су брадавице кожно обољење вирусног порекла, односно да их узрокују хумани папилома вируси (ХПВ).

– Има више од 100 различитих типова вируса који изазивају брадавице, а при утврђивању који вирус је изазвао брадавицу примењује се ДНА типизација. Један тип вируса изазива брадавице на стопалима, а други заравњене брадавице, честе на кожи лица и шакама код млађих особа. Посебни тип ХПВ изазива појаву брадавица око нокатних плоча, као и гениталне брадавице. Када говоримо о ХПВ типовима који изазивају брадавице у гениталној регији, разликујемо оне који имају или немају онкогени потенцијал, односно које се могу довести у везу са појавом малигнитета грлића материце.

Лако се преносе

Брадавице се могу пренети обичним и сексуалним контактом, а од имунитета домаћина зависи да ли ће вирус да „победи“ и створи промене.

– Када је о гениталним брадавицама реч познати су случајеви мушких партнера високог ризика који су носиоци ХПВ онкогених типова који изазивају малигне промене гениталнг тракта код њихових партнерки – каже др Исаиловић.