Почетна » Бубрези воле пашканат, а стомак га ОБОЖАВА!
Уролог Вести

Бубрези воле пашканат, а стомак га ОБОЖАВА!

Пашканат је сигурно међу највреднијим повртарским културама.

Овај коренаст плод побољшава рад бубрега, јер делује као диуретик, а добар је и за срце, плућа, јетру. Регулише крвни притисак, јача зидове крвних судова и срце, а помаже и бржем ослобађању од целулита.

Пашканат је добар диуретик, регулише крвни притисак и ојачава зидове крвних судова, јача срце и регулише његов неправилан рад, а потпомаже и бржем ослобађању од целулита По прехрамбеним и лековитим својствима пашканат или паштрнак спада у ред највреднијих повртарских култура.

Многи нису чули за пашканат

Иако звучи невероватно, у многим нашим крајевима за пашканат – не знају! А требало би, с обзиром на то да је добар диуретик и да делује на бубреге побољшавајући њихов рад. Такође, регулише крвни притисак и ојачава зидове крвних судова, јача срце и регулише његов неправилан рад, а потпомаже и бржем ослобађању од целулита.

Пашканат снижава температуру

У званичној медицини није призната његова лековитост, мада се алкалоид пастинацид, који се налази у свим деловима биљке, у појединим земљама користи као лек против неурозе, немира и несаница, али и грчева у желуцу и цревима, као и подстицаја бољег варења. Осим тога, појачава знојење и на тај начин смањује телесну температуру. Показало се и да редовно узимање мешавине пашканата и празилука у облику густе супе, може да смањи телесну тежину.