Почетна » Будимо као деца
Савети стручњака Психолог

Будимо као деца

Пошто се приближава крај лета, током којег смо могли да пунимо батерије, време је да размишљамо о томе како да сачувамо прикупљену (разноврсном исхраном и активним одмором) енергију за предстојећу јесен и зиму.

У оквиру тога треба да размишљамо, у тежњи за сталним развојем, да прихватимо једну од најбитнијих промена – да покушамо да се присетимо детињства када нам је, углавном, цртање било једна од најомиљенијих забава. Мени као дечјем и адолесцентном психотерапеуту игра и цртеж (као психотерапијско средство) били су основни. Зато покушавам и у оквиру наших искуствених група да мотивишем чланове да се укључе и у наше ликовне „радионице“ фракталног цртања, које су и мени помогле да се осећам испуњенијом и да поправим односе са својом околином (посебно кћерком). Ове „радионице“ се одржавају бесплатно.

Чувени психолог и психотерапеут Александер Ловен саветује „да се својим активностима предајемо на исти начин како то деца чине док се играју. Деца имају ту способност да кроз игру испољавају креативност и имагинацију, да изразе оно што осећају, а то их доводи до радости и задовољства. Одрасли људи који приступају својим обавезама као нечему што се мора вероватно често немају праву мотивацију да обављају те активности, па оне буду често извор фрустрације.“

Како бих боље објаснила зашто може и нама из искуствених група да помогне ова техника арт-терапије (која спада у психоаналитички метод) да помогне у личном развоју, износим мање познате чињенице: ову терапијску методу је осмислила Танзилија Полујахтова, клинички психолог и породични терапеут, која живи и ради у Русији. Од 1991. године, када је осмишљена та метода, она је направила многобројне клиничке тестове и студије које потврђују чињеницу да су се људи који су цртали фрактале брже опорављали од својих болести.

Техника цртања фрактала омогућава људима да постану здравији, боље упознају себе и реше своје проблеме у животу. Помаже онима који имају искуство траума, који су под стресом и осталим негативним психичким стањима.

Техника не утиче позитивно само на опорављање од болести и различитих негативних стања, већ даје и одговоре на питање како да боље упознамо самог себе, како да се упознамо са информацијама које су сакривене (потиснуте) у дубине нашег несвесног, како да научимо да препознамо своје животне циљеве и остваримо своје потенцијале и да достигнемо вишу фазу свог развоја. Фрактални цртеж је енергетски цртеж и његова вибрација продире у наше тело, мисли и осећања. Цртајући фрактале ми се отварамо вишој свести (слично медитацији) и ослобађамо креативну енергију. Повезујемо се са бићем које је извор среће, радости, задовољства и свих духовних вредности. У свету апстрактних боја и линија налазимо место у коме мисли (поготово негативне – бриге) нестају. Остаје само дух-биће спојено са вишим вибрацијама. Отварамо се за нове могућности. Док цртамо, ми се мењамо, отварамо се новим могућностима. Цртањем стварамо креативан приступ животу и његовим проблемима.

Сви који желе да раде на себи како би постали бољи, здравији и срећнији људи могу да нам се придруже уторком од 17 до 18.30 сати, у Београду, Кнеза Милоша 47, сала број 6 на првом спрату. Ради договора јавите се др Краигхер на телефон 064/261-97-94.

Пише проф. др Андреја Краигхер Гузина, психоаналитички психотерапеут