Почетна » Чај који чисти јетру и бубреге, помаже код несанице, прехладе и високог крвног притиска
Фармацеут Вести

Чај који чисти јетру и бубреге, помаже код несанице, прехладе и високог крвног притиска

Коприва је свима нама позната – када је додирнемо, она нас ожари и дуго након тога имам осип и осећамо пецкање.

Али иако „опасна“, коприва је лековита јер сви њени делови су благотворни и хранљиви, пре свега корен, али и остали делови биљке. Листови се такође доста користе, али углавном свежи, попут спанаћа.

Традиционално, коприва се користи за болести мокраћних органа, за пречишћавање крви, за анемију, проблеме са варењем, отежано дисање и астму, за реуматске тегобе, за снижавање крвног притиска, камен у бубрегу, несаницу, гинеколошке тегобе, здравље јетре и панкреаса. Помаже у снижавању глукозе у крви, диуретик је, а може помоћи и код поленске грознице.

Богата је витаминима А, Ц, К, као и витаминима Б комплекса, од минерала ту су калцијум, гвожђе, магнезијум, фосфор, калијум и натријум, садржи све есенцијалне аминокиселине, корисне масне киселине, полифеноле (кверцетин, кафеинска киселина, кумарин …), пигменти (бета-каротен, лутеин и други). Многи од ових састојака делују као антиоксиданси у нашем телу.

Добра је за притисак

Коприва је народни лек за снижавање високог крвног притиска, а истраживања на животињама потврђују овај ефекат. Који је вишеструк: коприва подстиче производњу азот-оксида, а ово једињење опушта мишиц́е крвних судова који се тако шире. Штавише, неки састојци блокирају калцијумове канале, што опушта срце и смањује снагу контракција. Истовремено, коприва повец́ава антиоксидативну заштиту организма.

Чај од коприве

Три кашике коприве прелити са литром вреле воде, поклопити и оставити 5 минута; процедити и током дана можете попити 2 литра чаја. Ако вам није укусан слободно додајте мало шећера. Оно о чему је важно да водимо рачуна је да када га подгревамо, водими рачуна да га не прегрејемо, јер тада губи лековита својства.

ВАЖНО

Нежељених ефеката коприве готово да нема, али у ретким случајевима контакт са њом може изазвати опасну алергијску реакцију. Консултујте се са својим лекаром ако желите да узимате коприву док узимате лекове против згрушавања крви, антидијабетичке, антихипертензивне или диуретичке лекове. Коприва може, на пример, да појача ефекат диуретика.

Ознаке