Почетна » Чај који треба да пијете сваки дан да се не би разболели
Здравље Вести

Чај који треба да пијете сваки дан да се не би разболели

Истраживања која су рађена у свету, потврђују делотворност једне компоненте из зеленог чаја.

Наиме, ако конзумирате овај чај сваки дан, велика је вероватноћа да се нећете тако лако разболети од неких вирусних респираторних инфекција.

Зелени чај спречава вирусе

Кахетини у зеленом чају спречавају ширење вируса у горњем респираторном систему стварањем заштитне преграде у ждрелу, показало је последње истраживање научника објављеног у часопису Еуропеан Јоурнал оф Нутритион. Епигалокатехин галат, као главна компонента катехина из чаја, има протувирусно дејство, физички се везује за вирусе и уклања их из горњег респираторног система. „Из истраживања произлази да је гргљање зеленог чаја и конзумација катехина из чаја релативно једноставан и делотворан начин спречавања ширења вирусних респираторних инфекција“.

„Епигалокатехин галат и епигалокатехин везују се за хемаглутинин на површини вируса па на неуроаминидазу и тако спречавају хватање вируса за површину ћелија, а тиме и инфекцију грипом. Обзиром на доказе, епигалокатехин галат, који је кључна компонента катехина из чаја, пружа делотворну заштиту од вируса грипа и аденовируса, а могао би штитити и од респираторних инфекција које узрокују други вируси“,наводи се у објављеним резултатима истраживања.

Резултати истраживања о зеленом чају

Резултати овог знанственог истраживања проведеног у Јапану и САД-у показују да што је већа дневна конзумација катехина, то су израженији превентивни учинци на ширење вирусних респираторних инфекција. Из истраживања произлази да је гргљање зеленог чаја и конзумација катехина из чаја релативно једноставан и делотворан начин спречавања ширења вирусних респираторних инфекција.

У закључцима истраживања истиче се да би увођење конзумације катехина из чаја или гргљања зеленог чаја у свакодневну рутину могло бити одлична нефармацеутска интервенција у превенцији вирусних респираторних инфекција.

Ознаке